Istoria fotbalului caransebeşean (II)


În campionatul judeţean 1976-1977, participă 20 echipe într-o singură serie. La sfârşitul turului, C.P.L.-ul se clasează pe locul 6, iar în final ocupă locul 8 al clasamentului, având urmatoarea situaţie: 8. C.P.L. 38 – 14 – 12 – 65 : 42 = 40 puncte. În derby-ul local al acestui campionat, echipa C.P.L. a învins pe teren propriu, cu scorul de 4-1, formaţia C.F.R.

Ediţia 1977-1978 a Campionatului judeţean începe printr-o afirmare tot mai puternică a fotbalului la C.P.L. Balta Sărată, anunţându-se un final palpitant şi cu satisfacţii pentru suporterii echipei, existând speranţa obţinerii locului 1 şi a dreptului de participare la barajul pentru promovare în Divizia C. Astfel, sub conducerea antrenorului Eutin Stepan, la sfârşitul turului, lotul compus din Ferdeanu, Pagu, Pătraşcu, Lozici (ŞSE, prof. Ion Alexa), Pleşa, Vulpie, Neghină, Florea, Viaşu, Boboc, Ciocârlie, Petzak (ŞSE, prof. O. Voicău), Dragu, Oprică, Ţuican, Şogor şi Pârvănescu se clasează pe locul 3, la 7 puncte distanţă de echipa C.F.R. Caransebeş, care a ocupat locul 6, dar care la finalul campionatului va termina pe locul 1 al clasamentului, cu drept de participare la barajul pentru promovarea în Divizia C. Primul loc s-a hotărât în ultimele etape ale campionatului, când meciul decisiv s-a disputat pe terenul din Balta Sărată. Înaintea acestei partide, C.F.R. Caransebeş deţinea locul 1 al clasamentului, cu un punct avans faţă de echipa C.P.L. O victorie la limită ar fi permis C.P.L.-ului să ocupe primul loc al clasamentului, dar rezultatul final a fost 0-0 şi echipa C.F.R. a câştigat Campionatul judeţean Caraş-Severin, formația C.P.L. ocupând locul 2 al clasamentului final. C.F.R. Caransebeş a pierdut barajul cu echipa Victoria Ineu şi astfel a ratat promovarea în Divizia C.

Ediţia 1978-1979 poate fi considerată ca o perioadă de „vârf“ a echipei C.P.L. Caransebeş, ea câştigând detaşat locul 1 în Campionatul judeţean Caraş-Severin, barajul pentru promovarea în Divizia C şi deci dreptul ca în ediţia 1979-1980 să activeze în eşalonul al treilea al fotbalului românesc, Seria a VIII-a. La terminarea Campionatului judeţean 1978-1979, C.P.L.-ul ocupa locul 1, cu un avans de 11 puncte faţă de C.F.R. Caransebeş, luându-şi revanşa pentru titlul ratat în ediţia anterioară, pierdut la limită. Cu toate că la începutul Campionatului judeţean 1978-1979 au fost multe greutăţi, cuplul de antrenori Eutin Stepan şi secundul Constantin Udrea începe munca cu ambiţie şi dăruire, iar componenţii echipei sunt hotărâţi să cucerească în această ediţie primul loc şi titlul de campioană judeţeană, cu toate că C-tin Viaşu, Viorel Ciocârlie, Osvaldt Petzak şi Marius Vulpie plecaseră pentru a-şi satisface stagiul militar. C.P.L.-ul ia un start bun în campionat, reuşind ca, din etapa a XIV-a, să preia conducerea clasamentului, pe care n-a mai cedat-o până în finalul campionatului, când a terminat pe locul 1. Merită menţionat faptul că din jocurile disputate în deplasare s-au obţinut 22 de puncte. Pe parcursul acestei ediţii de campionat, 1978-1979, a fost folosit următorul lot de jucători: Ferdeanu (CSŞ), Ţuican, Boboc (CSŞ), Oprică, Pleşa, Truică, Casanciuc, Şogor, Ivanici, Pătraşcu (CSŞ), Vervescu, Dragu, Ambruş, Mezin, Verdeş, Lozici II (CSŞ). Media de vârstă a lotului a fost de 23 de ani, cel mai vârstnic fiind căpitanul echipei, ing. Adrian Oprică (32 ani), iar cei mai tineri, Mezin şi Ambruş (16 ani). La finalul Campionatului judeţean 1978-1979, pe primele patru locuri s-au clasat C.P.L. CARANSEBEŞ, cu 54 de puncte, C.F.R. Caransebeş – 43 de puncte, Energia Reşiţa – 42 de puncte, şi Victoria Caransebeş, cu 41 de puncte, iar Autometalul Caransebeş a ocupat locul 17, ultimul, cu 28 de puncte.

Pentru barajul de promovare în Divizia C, echipa este programată să întâlnească în meci tur-retur campioana judeţului Gorj, Petrolul Ţicleni. În deplasare, caransebeşenii au obţinut un rezultat de egalitate 1-1, pe data de 15 iulie 1979, pentru ca după o săptămână, pe Stadionul C.P.L., umplut până la refuz de aproximativ 4.000 de spectatori, gazdele să se impună cu 4-0 şi un golaveraj final de 5-1, C.P.L. reuşind să promoveze în Divizia naţională C pentru prima dată în istoria echipei.

Ediţia 1979-1980 este momentul de debut al echipei în Divizia naţională C, când începe afirmarea în afara judeţului Caraş-Severin, fiind repartizată în Seria a VIII-a, în ţară, la această categorie, fiind 12 serii a câte 16 echipe. Din cele 16 echipe participante în Seria a VIII-a, alături de C.P.L. Caransebeş erau patru foste divizionare B (C.F.R. Timişoara, Minerul Deva,Victoria Călan şi Vulturii Lugoj), cu pretenţii la câştigarea seriei şi repromovarea în divizia secundă a Campionatului naţional, celelalte echipe având vechi state de serviciu în Divizia C. Majoritatea jucătorilor fiind lipsiţi de experienţa într-o astfel de competiţie, a fost necesară întărirea lotului cu jucători mai experimentaţi şi cu o mai bună tehnicitate, şi astfel au fost transferaţi de la alte echipe Milorad Vela şi Petru Lopătiţă, iar jucătorii Osvaldt Petzak, Marius Vulpie, Constantin Viaşu şi Cristian Neghină (foşti la CSŞ Caransebeş) se reîntorc după satisfacerea stagiului militar. În campionat, au fost învinse pe teren propriu toate fostele divizionare B, precum şi majoritatea celorlalte competitoare. Au fost învise cu 2-0 Victoria Călan şi CFR Timişoara, cu 1-0 Vulturii Lugoj şi cu 2-1 Minerul Deva. Media de vârstă a echipei în această ediţie de campionat a fost de 22 de ani şi 6 luni, şi a cuprins următorul lot de jucători: Al. Ferdeanu (CSŞ), Adrian Ţibulea (CSŞ), Sinişa Iovanovici, I. Pleşa, I. Ţuican, Dorel Dragu, Marian Florea (CSŞ), Nicolae Pătraşcu (CSŞ), C. Farkaş, Cristian Neghină (CSŞ), Adrian Oprică, I. Casanciuc, I. Şogor, G. Ivanici, Constantin Viaşu (CSŞ), N. Coman, Milorad Vela, Şt. Truică, N. Lozici, Petru Lopătiţă, Eutin Bojin, Ion Boboc (CSŞ). Antrenori, Eutin Stepan şi Constantin Udrea – secund. Începând cu returul ediţiei 1979-1980, formaţia C.P.L. Caransebeş se uneşte cu echipa AUTO Caransebeş, din Campionatul judeţean, şi preia denumirea C.P.L.-AUTO Caransebeş. La sfârşitul ediţiei 1979-1980, echipa termină campionatul pe un nesperat, dar meritat, loc 5, în primul an în Campionatul naţional Divizia C, cu 31 de puncte, după CFR Timişoara – 47 de puncte, Minerul Deva (38 p.), Vulturii Lugoj (34 p.) şi Gloria Reşiţa (32 p.) În clasament, C.P.L. era la 16 puncte de locul 1 şi la 3 puncte de locul 15, penultimul, ceea ce dovedeşte lupta strânsă pentru evitarea retrogradării. (Va urma)

Octavian VOICĂU