În contextul digitalizării educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii avertizează!


Salvaţi Copiii România a marcat la Bucureşti, în data de 10 februarie, Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, printr-un eveniment în cadrul căruia s-au discutat implicaţiile digitalizării procesului educaţional pentru elevi şi profesori, acţiune la care au participat reprezentanţi ai sectorului public şi privat, experţí în domeniu, părinţi, elevi, profesori.

Evenimentul a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului naţional privind utilizarea Internetului în familie, realizat de Salvaţi Copiii pentru proiectul Sigur.Info. Datele colectate au relevat faptul că aproximativ 45% dintre copii afirmă că au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual. Totodată, 22% dintre copii afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale şi 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

Comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim, desfăşurat de Salvaţi Copiii în urmă cu doi ani, se observă că bullying-ul în mediul offline a rămas relativ constant, însă cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente. Varianta online a studiului poate fi regăsită la adresa www.sigur.info.

Ne îngrijorează creşterea procentului copiilor care declară că au fost hărţuiţi în mediul online, precum şi creşterea procentului copiilor care afirmă că au avut o experienţă neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului şi tehnologiei în mediul şcolar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar şi pregătirea cadrelor didactice cu privire la situaţiile cu potenţial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuşi prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Şcolar privind utilizarea în siguranţă a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale şi tabletelor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv, Salvaţi Copiii România.

Rezultatele studiului au reprezentat punctul de plecare al discuţiilor care au avut loc sub umbrela Soluţii digitale la probleme actuale. Panelul cu tema „Resursele digitale în procesul educaţional. Implicaţii pentru elevi şi profesori” a reunit reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, părinţilor, dar şi psihologi care au discutat, printre altele, despre nevoile elevilor din perspectiva digitalizării educaţiei, siguranţei pe Internet, manualelor digitale şi resurselor online. Dezbaterea care a urmat a implicat reprezentanţi ai sectorului public şi privat, ONG-uri şi experţi în domeniu, fiecare dintre ei prezentându-şi viziunea asupra subiectului şi propunând modalităţi de abordare a acestei teme, prin care copiilor să li se asigure o educaţie eficientă şi sigură, adaptată nevoilor societăţii actuale, se arată într-un comunicat remis redacţiei de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Dezbaterea a avut ca scop definirea unei metodologii adecvate pentru integrarea în programa şcolară, precum şi în politicile publice din domeniul educaţional, a modalităţilor de predare a siguranţei elevilor pe Internet, precum şi a utilizării noilor tehnologii la şcoală. Documentul va constitui un punct de plecare important în dezbaterile ulterioare, atât din cadrul societăţii civile, cât şi din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizării educaţiei din România.

La eveniment au participat partenerii organizaţiei: Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, UPC, Orange România, Telekom România, Kaspersky Lab, Google, ECDL România, Euroaptitudini, BitDefender şi Microsoft.

Mădălina DOMAN