„Interferenţe” s-a născut a doua oară


Odată cu prezentarea, la sfârşitul lunii trecute, a cărţii „Valea cu ierburi amare”, apărută la Editura Palimpsest, sub semnătura lui Bata Marianov, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a avut loc şi lansarea primului număr din noua serie a revistei „Interferenţe”, editată de Casa de Cultură „George Suru”, cu sprijinul Consiliului local al municipiului şi în colaborare cu Clubul de la Timişoara. Directorul onorific al publicaţiei – una deosebit de consistentă, care are 60 de pagini – este Cornel Ungureanu, director – Ioan Cojocariu, iar redactorul-şef este Ioan Cărmăzan.

Această revistă s-a născut din încrederea pe care domnul primar mi-a acordat-o, iar eu, la rândul meu, am mers pe încrederea colegilor mei din Clubul de la Timişoara, care sunt toţi de faţă la acest eveniment. Am avut foarte multe reticenţe, pentru că, chiar dacă oamenii din Caransebeş pot să scrie această revistă, mai întâi ea trebuie să existe. Sunt în sală mulţi copii care poate că scriu poezie, iar prima lor apariţie poate fi în chiar «Interferenţe»”, a spus Ioan Cărmăzan. Redactorul-şef al publicaţiei a adăugat că revista s-a mai născut, de asemenea, dintr-un soi de împotmolire în care se intrase, pentru că, deşi existau bani pentru tipărire, ea nu apărea. „Sper ca «Interferenţe» să aibă o viaţă cât mai lungă, sper să găsesc în ea cât mai mulţi oameni şi copii talentaţi din Caransebeş, şi sper, de asemenea, că toţi colegii mei talentaţi din Banat îşi pot găsi un loc aici, nu doar cei din Timişoara”, a mai spus Ioan Cărmăzan.

Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a mărturisit că una dintre marile sale neîmpliniri era dată de faptul că în municipiu nu se reuşea editarea unei reviste care a mai apărut la Caransebeş cu ani în urmă, numele ei fiind „Interferenţe”. „Ca un blestem, după ce i-am făcut un număr omagial Corneliei Ştefănescu, la împlinirea vârstei de 80 de ani, revista n-a mai apărut. Cu toţi banii pe care îi puteam aloca, parcă nimic nu se lega… Până la urmă, am apelat la maestrul Cărmăzan, care a fondat Clubul de la Timişoara, iar interesele noastre s-au intersectat şi până la urmă revista, iată, s-a grăbit să se nască în preajma sărbătoririi Naşterii Mântuitorului”, a spus Ioan Cojocariu.

Revista începe cu autorii caransebeşeni, pentru ca în partea a doua să apară numele multor scriitori, publicişti şi personalităţi din municipiu – George Suru, Anghel Dumbrăveanu, Cornel Ungureanu, Gheorghe Baba, Cornelia Ştefănescu, apoi întâlnim numele lui Constantin Brătescu, Iosif Caraiman, al Arianei Covaci, Olgăi Neagu, după care scrierile aparţin membrilor Clubului de la Timişoara: Ioan Cărmăzan, Ion-Marin Almăjan, Manoliţa Dragomir-Filimonescu, Silvia C. Negru, Doina Moţ, Veronica Balaj, Nina Ceranu, Rodica Pop, Constanţa Marcu, Maria Niţu.

Revista noastră s-a vrut chiar de la început, de la fondarea ei, a fi o tribună pentru spiritul şi scrisul cu consistenţă. Ea trebuie să se îngrijească de spiritul literar de mâine al Caransebeşului. Rugămintea mea către Ioan Cărmăzan este să ne mai tuteleze o vreme, până ne vom ridica pe picioarele noastre”, a mai spus directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş.

Bianca METEŞ