Inimile, la plimbare prin Teiuș


Acţiunile de promovare a mişcării în aer liber, a bunei-dispoziţii şi a unui mod de viaţă sănătos au continuat în capitala Ţării Gugulanilor. Sub genericul „Promenada Inimilor”, Clubul „Rotary” din Caransebeş a organizat duminică, 25 septembrie, în Parcul Teiuş, o plimbare pe un traseu stabilit, cu ocazia „Zilei Mondiale a Inimii”. Scopul evenimentului, ajuns anul acesta la cea de-a II-a ediţie, a fost acela de a conştientiza populaţia în ceea ce priveşte importanţa mişcării în prevenţia bolilor cardio-vasculare.

La acţiune au participat peste 30 de gugulani de toate vârstele, cel mai mic având un anişor, iar cel mai în vârstă 68 de ani, unii veniţi pe lângă biciclete, iar alţii, însoţiţi de animale de companie. În debutul promenadei, organizatorii au oferit participanţilor tricouri personalizate cu numele evenimentului.

Placarea s-a dat de pe platoul din zona de agrement Teiuş, după care s-a mers pe traseul Strada Dâlmei – Piaţa agroalimentară – Pod Sebeş – Splaiul Sebeşului – Ştrandul Tineretului – Parcul Teiuş. Astfel, într-o oră, a fost parcursă la pas o distanţă de aproximativ doi kilometri.

„Am venit la plimbărică împreună cu frăţiorul şi tatăl meu. Noi facem mişcare în fiecare zi!”, a dat asigurări Ionuţ, în vârstă de zece ani.

„A fost o experienţă reuşită, m-am simţit foarte bine astăzi la promenadă. Sper ca activităţile de acest gen să continue şi pe viitor!”, a spus tânărul Cosmin Iova.

„Ne-am simţit minunat astăzi. Nu am ştiut de organizarea acestui eveniment, eram la agrement cu soţul meu în Parcul Teiuş şi ne-am decis să participăm spontan la acţiune. Ne bucurăm că am făcut mişcare şi mulţumim organizatorilor pentru tricourile oferite”, a adăugat pensionara caransebeşeană Maria Tohati.

„Ar trebui organizate mai des astfel de acţiuni, căci mişcarea fizică este deosebit de importantă pentru sănătate. De asemenea, trebuie să ieşim mai mult în aer liber, nu doar să ne raportăm la privitul la televizor şi statul la calculator”, a menţionat Zaharia Tohati.

„Mişcarea fizică este deosebit de importantă pentru organismul uman, în principal pentru circulaţia centrală, circulaţia periferică şi tonifierea muşchilor. Aceasta nu trebuie să lipsească nici la copii şi nici la adulţi. Fără mişcare nu putem să trăim!”, a spus medicul oftalmolog Ana Farkas.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, vrem să încurajăm caransebeşenii să facă mişcare, în scopul prevenţiei bolilor cardio-vasculare. Această ediţie a reunit mai mulţi participanţi decât precedenta, le mulţumim celor care ne-au fost astăzi alături şi le dorim multă sănătate tuturor!”, a declarat Sorin Suru, membru al Clubului „Rotary”.

De menţionat şi faptul că efectul mişcării fizice asupra stării de sănătate depinde foarte mult de intensitatea, durata şi frecvenţa acesteia. O parte importantă a beneficiilor efortului fizic se obţine când se depăşeşte durata de 10 minute de activitate fizică constantă, iar efectele sunt optime când se ajunge la o durată de 30 de minute pe zi. Pentru a fi în formă este ideal să se facă mişcare cel puţin de cinci ori pe săptămână, introducându-se activitatea fizică în programul zilnic într-un mod asemănator spălatului pe dinţi sau al duşului.

Vasi POPESCU