Înălţarea Sfintei Cruci, de la Bucova, pe Muntele Mic


În ajunul praznicului Înălţării Sfintei Cruci, vineri, 13 septembrie, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de P.S. Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit troiţa din localitatea Bucova, comuna Băuţar, aflată la limita judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la intrarea în Porţile de Fier ale Transilvaniei. La slujbă au participat autorităţi judeţene şi locale din Caraş-Severin şi Hunedoara, precum şi un mare număr de credincioşi din zonă. La ridicarea troiţei, situată pe drumul ce leagă Banatul de Ardeal, şi-au adus contribuţia Composesoratul Bucova şi Primăria Băuţar. Cei care s-au implicat în ctitorirea şi înălţarea ei au primit din partea episcopului diplome, iar credincioşii prezenţi, iconiţe.

A doua zi, sâmbătă, un mare număr de credincioşi din judeţ şi din alte colţuri ale ţării au participat la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic, la tradiţionalul pelerinaj, al optulea la număr, de la Crucea-monument. Datorită vremii nefavorabile, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica Schitului Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Înainte de oficierea slujbei, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci, ridicată în memoria eroilor bănăţeni care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român. Momentul a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timişoara, prezentă şi anul acesta la eveniment.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de P.S. Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, precum şi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii bănăţeni şi pentru ctitorii Crucii-monument de pe Muntele Mic.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este unul dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea acestei cruci. În 14 septembrie 2004, noul monument a fost inaugurat, cu binecuvântarea Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a P.S. Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului. În present, Crucea de pe Muntele Mic este electrificată şi este vizibilă din Caransebeş şi Lugoj, iar în zilele senine, chiar din Timişoara.

Mădălina DOMAN