Echipajul de salvare montană „Numărul 1” în România este din Caransebeş


Caransebeşeanul Cristian Brecica, coordonatorul Asociaţiei Câinii de Salvare SAR „Gugulania”, este deţinătorul primului câine născut şi brevetat în România, în mod oficial, pentru intervenţiile de salvare în cazuri de avalanşă. Patrupedul se numeşte Vreni Dark Kennel şi aparţine rasei Ciobănesc Belgian Malinois.

Distincţia primită este urmare a participării, timp de opt zile, la o sesiune de perfecţionare în cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Salvatorilor Montani de la Padina, din Munţii Bucegi.

Brevetul cu numărul 01 pentru România este deosebit de important, întrucât a fost obţinut după sistemul francez şi este valabil atât pentru acţiunile de salvare în caz de avalanşă, cât şi pentru activităţile de genul celor derulate pe suprafeţe împădurite.

Examenul de brevetare a fost unul deosebit de complex, punându-se accent pe ideea de echipaj. În consecinţă, acesta a presupus cunoaşterea lucrurilor teoretice din domeniu, dar şi efectuarea cu succes a căutării a două persoane ascunse la un metru adâncime în zăpadă, într-un timp recomandat.

Nu am fost singur în acest demers… Mulţumesc tuturor apropiaţilor şi colaboratorilor care m-au susţinut. Important este să ştii ce vrei şi să fii cinstit cu munca ta… Succesul nostru se datorează seriozităţii şi timpului acordat acestei munci”, a declarat salvamontistul caransebeşean Cristian Brecica.

De menţionat faptul că în urbea de pe Timiş şi Sebeş există, de aproximativ un an, o asociaţie canină de salvare de vieţi omeneşti, ce deserveşte acţiunile de căutare în Munţii Banatului. Este vorba despre Asociaţia Câinii de Salvare SAR (Search and Rescue) „Gugulania”, ea fiind coordonată de salvamontistul voluntar Cristian Brecica.

Câinii special antrenaţi pentru situaţii limită pot sprijini lucrătorii din cadrul Serviciului Public „Salvamont”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” şi Jandarmeriei Caraş-Severin, în potenţialele activităţi de salvare din munţi.

Mai trebuie adăugat şi faptul că, la finele anului trecut, patrupedul brevetat Vreni Dark Kennel şi îndrumătorul său au mai obţinut o performanţă importantă la Campionatul Naţional al Câinilor de Salvare, ce a avut loc la Craiova. Astfel, după derularea competiţiei, super-câinele de la Caransebeş a câştigat premiul I pentru cea mai bună căutare de persoane dispărute în pădure.

Vasi POPESCU