Greu de închis 6


Într-una dintre ediţiile trecute ale ziarului am publicat un articol în care vorbeam despre chioşcul de la Fârliug care sfidează legea. Pe scurt, este vorba despre o construcţie aparţinând SC SEBACIP PROD SRL, amplasată chiar în faţa şcolii, un magazin care nu a obţinut nici autorizaţia de construire, şi nu are nici autorizaţie de funcţionare. Cu toate că este în afara legii, la respectivul chioşc se vând tot felul de mărfuri alimentare, ba chiar şi băuturi alcoolice, cu toate că, repetăm, magazinul se află la doar câţiva metri de intrarea într-o şcoală.

La sfârşitul anului trecut, Consiliul Local Fârliug a hotărât demolarea lui, având în vedere că respectivul chioşc se află pe domeniul public şi nu are autorizaţie de construire, mai ales că societatea a pierdut dreptul de a concesiona terenul pe 49 de ani în momentul în care nu a ataşat la contract autorizaţia în cauză. „Consiliul Local Fârliug a luat decizia de a dărâma chioşcul respectiv, însă am fost acţionaţi în instanţă, astfel încât nu putem pune în aplicare hotărârea luată. Noi am alertat şi toate celelalte instituţii în măsură să controleze această societate”, a spus Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug. Edilul a mai declarat că toate actele societăţii respective sunt înregistrate acasă la proprietar, şi anume la casa cu numărul 84, şi nu în locaţia din faţa şcolii. În plus, se pare că, uzând de unele tertipuri, el a înşelat vigilenţa celor care au efectuat, de-a lungul timpului, controale, înregistrând la Registrul Comerţului un Punct de lucru la imobilul cu numărul 101A.

În 21 mai, administratorul Pavel Şandru a fost sancţionat, prin Procesul-verbal Nr. 11, de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, cu amendă contravenţională, pentru executarea de lucrări fără autorizaţie.

„În data de 27 mai, am emis Ordonanţa 4/2013 prin care se interzicea activitatea, până la rezolvarea problemelor de către administratorul societăţii, document trimis şi către Registrul Comerţului, către Finanţele Publice şi Poliţie, pentru a lua, la rândul lor, măsurile care se impun”, a afirmat Florin Rădulescu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Din păcate, administratorul chioşcului a ignorat cu desăvârşire acest act, văzându-şi mai departe, nestingherit, de treabă.

În data de 25 iulie, o comisie constituită prin Ordinul Prefectului Nr. 192/23.07.2013, din care au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei locale din Fârliug, ai Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin, ai Direcţiei SanitareVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Consiliului Judeţeam şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii – DRC Vest, a încheiat un proces-verbal care stabileşte, printre altele, ca în cazul luării, de către Consiliul Local Fârliug, a hotărârii de desfiinţare a chioşcului, aceasta să se facă pe cale administrativă, având în vedere că este situat pe domeniul public al comunei, şi efectuarea demersurilor către furnizorii de utilităţi – energie electrică şi apă curentă –, privind sistarea acestora pentru construcţia neautorizată.

În plus, tot în 25 iulie, pentru că nu a respectat Ordonanţa 4/2013, emisă în 27 mai, chioşcul fiind găsit în stare de funcţionare, administratorului i s-a mai dat o amendă de 40.000 de lei (400 de milioane de lei vechi), motivul fiind funcţionarea fără înregistrare sanitar-veterinară, conform Ordinului Preşedintelui ANSVSA Nr. 111/2008.

Primarul comunei Fârliug, Ioan Borduz, ne-a spus că, deşi a făcut toate demersurile necesare, imediat după încheierea respectivului proces-verbal, ba încă a mai şi insistat pe lângă reprezentanţii Enel, până acum nimeni nu a venit să întrerupă curentul la SC SEBACIP PROD SRL. Şi, în tot acest timp, cu toate interdicţiile şi amenzile aplicate, chioşcul este în continuare deschis…

Mădălina DOMAN