Se pregăteşte o perfuzie pentru spitalul caransebeşean 1


Într-o recentă ședință a Consiliului Local Caransebeş, aleșii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind participarea municipiului Caransebeş, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei „Urgent Life”, în vederea susţinerii activităţii Spitalului Municipal de Urgență pentru acordarea de servicii medicale de calitate cetăţenilor oraşului și populaţiei din zona adiacentă. Administraţia locală a contribuit cu suma de 5.000 de lei, iar consilierul Vasile Rafa va reprezenta municipiul în asociația al cărei sediu va fi în Piața 21 Decembrie 1989, nr. 2.

Ideea înfiinţării acestei asociaţii nu este nouă. În data de 15 martie, primarul Felix Borcean şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, au iniţiat o întâlnire având ca scop găsirea unor soluţii pentru sprijinirea Spitalului Municipal de Urgenţă, unitate aflată într-o situaţie financiară extrem de dificilă. Din cei 25 de primari cărora le-au fost trimise invitaţii, au răspuns un număr de 16 edili din localităţile deservite de unitatea medicală caransebeşeană.

Managerul unităţii medicale, Mihaela Popovici, a făcut atunci o prezentare a situaţiei în care se găseşte spitalul. Astfel, SMUC deserveşte un număr de aproximativ 90.000 de locuitori, incluzându-i aici şi pe cei aflaţi în tranzit, din care 4.290 din Caransebeş, reprezentând 32,5 la sută din totalul pacienţilor. Din celelalte zone, respectiv Valea Timişului, Valea Bistrei sau Valea Caraşului, sunt 65 de procente, restul de 2 la sută fiind din alte zone ale ţării.

Prezent la întâlnire, pr. ic. stavr. Gabriel Grozman-Pop, consilier social-misionar în cadrul Episcopiei, a spus că trebuie identificată o formă practică prin care poate fi ajutat spitalul. Felix Borcean a amintit că a mai existat, în anul 2015, o iniţiativă din partea Primăriei municipiului Caransebeş, de a se găsi o formă juridică prin care unităţile administrativ-teritoriale să poată contribui la sprijinirea spitalului. „Acum este o problemă de cu totul altă natură decât cea politică, şi ar fi bine să lăsăm la o parte pasiunile politice şi să contribuim cu toţii, cum putem, la revitalizarea Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş. Acea asociaţie de care vorbeam se numea «Urgent Life». Ideea este dacă dorim să ne implicăm în această întreprindere”, adăuga atunci edilul municipiului.

Cele mai multe discuţii, în care s-au implicat şi o parte dintre primarii prezenţi la întâlnire, s-au iscat în jurul cadrului legal prin care s-ar putea materializa această iniţiativă, existând diverse propuneri, dar nefiind luată o hotărâre finală.

În concluzie, Felix Borcean s-a arătat, totuşi, încrezător că acest demers se va concretiza în viitorul apropiat, optimismul său bazându-se atât pe numărul mare de primari prezenţi la întâlnire, cât şi pe faptul că a văzut deschidere din partea majorităţii participanţilor. „Mă bazez şi pe sprijinul parlamentarilor de Caraş-Severin, dar aş căuta soluţii în comunităţile noastre, şi la demersul nostru se vor alătura, cu siguranţă, şi mulţi investitori din zonă, mulţi agenţi economici privaţi, am primit deja semnale din partea unora dintre ei”, a adăugat edilul municipiului.

Sonia BERGER


Un gând despre “Se pregăteşte o perfuzie pentru spitalul caransebeşean

Comentariile sunt închise.