Glimboca nu-şi uită fiii…


Joi, 30 octombrie, în comuna Glimboca a avut loc Festivalul Folcloric „Afilon Laţcu şi Ion Muntean”. Prima acţiune din cadrul acestei mai largi manifestări culturale a fost găzduită de Primăria Glimboca, la simpozionul „Coregrafi de ieri şi de azi din Banatul de Munte” participând specialişti în domeniu ca Nistor Ghimboaşă (Reşiţa), Avram Boţa (Cireşa), Dumitru Dragomir (Armeniş), Filaret Cristescu (Valea Timişului), Nistor Iorga (Teregova), Solomon Lungocea (Vălişoara), Nicolae Bunei (Glimboca), Ioan Ghiaur (Reşiţa), Ionuţ Pascotă (Oţelu Roşu), Anca Codruţ (Grădinari), Alexandru Vlădulescu (Prigor), Ionuţ Muntean (Glimboca), Ciprian Ionuţ Şipoş (Giroc), Traian Barbu (directorul Casei de Cultură Oţelu Roşu) şi subsemnatul. La eveniment au mai fost prezenţi Petru-Novac Crâsnic, primarul comunei Glimboca, Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, şi Ciprian Cipu, fost director al CJCPCT Timiş.

După cuvântul de bun-venit adresat tuturor participanţilor de primarul comunei Glimboca, Petru-Novac Crâsnic, edilul a adăugat că îi felicită pe cei care duc mai departe tradiţiile bunicilor şi părinţilor noştri, comuna Glimboca fiind una care se implică în asemenea gen de manifestări, dar întâmpină greutăţi, deoarece cadrele didactice care vor să facă ceva nu au baza materială reprezentată de copii, mulţi dintre aceştia activând în formaţii din Oţelu Roşu şi Caransebeş. „Ca primar, voi susţine, întotdeauna, toate activităţile cultural-sportive care vor avea loc pe raza comunei şi, încă o dată, ţin să mulţumesc participanţilor la acest festival, deoarece cei doi glimboceni pe care îi comemorăm au fost un simbol şi o fală atât pentru comuna noastră, cât şi pentru România”.

La rândul său, Gheorghe Ţunea, care a lucrat cu cei doi coregrafi, a anunţat că manifestarea, care până acum s-a ţinut pe durata a două zile, la Glimboca şi la Oţelu Roşu, va avea loc într-o singură zi. În viitor, a adăugat directorul CJCPCT Caraş-Severin, se va reveni la vechea formulă de două zile, însă locaţiile vor fi Glimboca şi Reşiţa, deoarece cei doi animatori ai dansului şi-au desfăşurat activitatea şi în municipiul reşedinţă de judeţ, Afilon Laţcu la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar Ion Muntean la fosta Casă a Creaţiei. „Cu ei s-a înfiinţat Ansamblul «Semenicul», care a fost şi este un ansamblu semiprofesionist. La anul vom inaugura un nou sediu al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale la Reşiţa, când vom lansa şi o Monografie a Ansamblului «Semenicul», pentru cei 45 de ani de activitate, avându-i autori pe Ştefan Isac, membru fondator al acestui ansamblu, şi pe actualul coregraf şi instructor Nistor Ghimboaşă. De asemenea, se va mai edita şi o carte a coregrafilor din Banatul Montan, autori Nistor Ghimboaşă şi Avram Boţa”, a mai spus Gheorghe Ţunea.

În continuare, Ciprian Cipu, originar din Caraş-Severin, deşi a activat în judeţul Timiş, a mărturisit ca fost prieten bun cu cei doi glimboceni şi că era mândru ori de câte ori se întâlneau. „Din păcate, în ziua de azi nu se mai fac cercetări, culegeri de dans pe teren, nu mai este acea preocupare care a fost mai demult… Azi, pe la sat, joacă fiecare cum poate – persoanele de faţă se exclud, fireşte –, apar fiecare în tot felul de costume, ajungându-se până acolo încât predomină şi în folclor minijupul… Bărbaţii se mulţumesc doar să îmbrace o cămaşă şi pantaloni negri, ca pe stradă”. Ciprian Cipu a mai adăugat că Timişul a preluat modelul celor din Caraş-Severin, judeţ care a avut o şcoală, atât muzicală, prin Lae Perescu, cât şi coregrafică, ale cărei baze le-a pus Petru Izverceanu.

După slujba de pomenire a celor doi, oficiată la cimitirul din comună, pr. ic. stavr. Sorin Gheorghe Mâţu a spus că cei doi mari dansatori şi coregrafi care au fost Afilon Laţcu şi Ioan Muntean au activat în acei ani când libertatea era îngrădită, iar ei, prin tot ce au făcut, au arătat că viaţa lor a fost o anticameră a veşniciei.

Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută de Grupul de recitatori de poezie în grai de la Şcoala Generală din Glimboca, după care pe scenă au evoluat Formaţia de dansuri „Ciobănaşul”, din Băuţar, Formaţia de dansuri „Gugulana”, din Oţelu Roşu, Ansamblul „Iedera”, din Oţelu Roşu, solistă vocală Claudia Barbu, Ansamblul „Pusta Banatului”, Timişoara, solişti Cristian Căpitănescu şi Dolores Doncea, Ansamblul „Reşiţeana”, solişti Lăzărică Cega (saxofon), Narcis Goian şi Consuela Grigoriu (vocal), Ansamblul „Semenicul”, solişti Denisa Dreţcalu şi Maria Garaş. Un recital de excepţie a susţinut cu acest prilej Petrică Moise.

La spectacol au participat şi Marcel Vela, copreşedinte al Uniunii Creştin Liberale şi primar al municipiului Caransebeş, Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, deputat Valeria Schelean, copreşedinte al UCL Caraş-Severin, precum şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova.

Organizatorii festivalului au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” Reşiţa, şi Consiliul Local şi Primăria Glimboca.

Ştefan ISAC