Ghidul comunelor: Glimboca


Comuna Glimboca este situată în partea de nord-est a judeţului Caraş-Severin, pe DN 68, la 2 km faţă de oraşul Oţelu Roşu şi 14 km faţă de municipiul Caransebeş.

Suprafaţa comunei este de 4.246 ha, din care 161 ha intravilan şi 4.085 ha extravilan. Populaţia se ridică la 1.733 de locuitori, are 541 de gospodării şi 633 de locuinţe, pe teritoriul ei existând o şcoală şi o grădiniţă. Comuna administrează, de asemenea, şi cartierul Boia.

Activităţile specifice zonei sunt exploatarea masei lemnoase, agricultura, pomicultura şi creşterea animalelor.

Ca activităţi economice principale se evidenţiază exploatarea carierei de andezit, exploatarea masei lemnoase (conform amenajamentului silvic şi gatere lemn), producţia de componente electronice, exploatarea zăcămintelor de marmură, achiziţionarea de ciuperci şi fructe de pădure.

Printre obiectivele turistice ale comunei se numără Biserica Ortodoxă Creștină Glimboca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, zidită între anii 1790-1794 și renovată periodic cu ajutorul locuitorilor comunei, Biserica Baptistă, Biserica Penticostală, Monumentul Ostașului Necunoscut, aflat în fața cimitirului, ridicat în cinstea eroilor căzuţi în luptă, Tunelul iubirii, precum şi staţiunile Poiana Mărului şi Muntele Mic.

Ca evenimente locale, aici se sărbătoresc Hramul Bisericii Ortodoxe şi Ruga, organizate în data de 15 august, precum şi Festivalul comemorativ al celor doi coregrafi Afilon Laţcu şi Ioan Muntean, în fiecare an, în luna octombrie.

Tot pe teritoriul comunei se află şi Casa de bătrâni „Sfânta Treime” de la Glimboca, ea fiind construită cu sprijinul Organizaţiei „Crucea Roşie” din San Marino, în perioada 1999-2007. Lucrările au fost iniţiate în timpul păstoririi Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ca Episcop la Caransebeş. Împreună cu preotul din Glimboca, părintele Nicolae Rădulescu, IPS Mitropolit Laurenţiu a vizitat organizaţia din San Marino şi s-a realizat parteneriatul prin care s-au demarat lucrările de construcţie la viitorul aşezământ. Inaugurarea a avut loc în 2007 şi a fost un adevărat eveniment pentru Episcopia Caransebeşului.

Casa de bătrâni de la Glimboca are o capacitate de 80 de persoane. Este o construcţie în formă de U, cu parter şi două etaje. Aşezământul este deservit de maici ortodoxe de caritate, călugări sau preoţi din Episcopia Caransebeşului, care se ocupă de bătrâni aflaţi în dificultate, care au pensii foarte mici, abandonaţi, colaborând cu instituţii guvernamentale.

Aşezământul este la standarde europene şi funcţionează pe principiul autogospodăririi. În acest sens s-au construit ateliere de tâmplărie, sculptură, mecanic, precum şi adăposturi pentru animale, eleşteu pentru peşte, există fâneţe şi teren arabil, iar în anul 2003 s-a construit o biserică din lemn într-un stil autohton. Maicile şi surorile se ocupă atât de treburile gospodăreşti, cât şi de cele religioase şi duhovniceşti, specifice vieţii monahale.

Condiţiile de cazare sunt deosebite. În camere stau doi bătrâni, în condiţii care îndeplinesc cerinţele europene actuale. Nu lipsesc de la Glimboca nici cabinetele medicale, sălile de lectură, sala pentru spectacole, foişoare de vară pentru slujbă sau biserica construită în aceeaşi perioadă.

Geanina LUCA