George Enescu s-a întors, pentru o zi, la Caransebeş


            Un eveniment cultural deopotrivă frumos şi important – pentru că urma lăsată de el va dăinui peste ani – a avut loc sâmbătă, 9 iulie, la Caransebeş. În organizarea Primăriei şi Consiliului Local, a Episcopiei, a Casei de Cultură „George Suru”, Fundaţiei Culturale „Remember Enescu” Bucureşti şi a Comunităţii evreieşti din municipiu, în oraşul de pe malurile Timişului şi Sebeşului s-a desfăşurat prima ediţie a manifestării intitulate generic „Ziua George Enescu”.

În prima parte a acţiunii, la care au participat viceprimarul Marius Isac, reprezentanţi ai administraţiei locale, oameni de cultură, istorici, muzicieni şi membri ai comunităţii evreieşti, a avut loc dezvelirea unei plăci memoriale fixate pe peretele Cinematografului „Luna”, locul unde George Enescu a susţinut trei concerte în perioada interbelică. Şnurul care a eliberat pânza ce acoperea placa a fost tras de toţi invitaţii la eveniment, la final fiecare primind câte o bucată de tricolor, care să-i amintească de importanţa acestei manifestări.

„Aici, în faţa Cinematografului «Luna», care a fost reabilitat şi modernizat pentru a putea găzdui proiecţii de filme 3D, la iniţiativa frumoasă a unor universitari, a unor muzicologi, a poposit o caravană, pentru că s-a considerat că trebuie marcat drumul lui Enescu prin Banat, în perioada interbelică. Pentru că marele muzician a fost în trei rânduri la Caransebeş şi a concertat în acest cinematograf care, atunci, avea ţinuta unui ateneu cultural, unde se ţineau mai multe evenimente, nu doar cele cinematografice, noi, astăzi, am considerat că este momentul să punem pe faţada acestui monument istoric o placă de granit cu efigia lui Enescu, care să amintească generaţiilor prezente şi viitoare că cel mai mare muzician român al tuturor timpurilor a cântat în trei rânduri în oraşul nostru. Un primar luminat, magistrat, dar şi mare muzician, care a înfiinţat filarmonici la Caransebeş şi la Timişoara, Friederich Pauck, prieten foarte bun cu Enescu, l-a adus aici în anii 1922, 1927 şi 1929. El a mai venit şi după aceea în Banat, la Timişoara, însă niciodată la Caransebeş”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Cea de a doua parte a manifestării a fost găzduită de Sinagoga „Beit El”, unde a avut loc prezentarea cărţii „George Enescu – Consonanţe bănăţene”, de Constantin-Tufan Stan. „Marele muzician a concertat în Banat între 1912 şi 1943. Prima prezenţă concertistică a fost la Lugoj. La Timişoara, metropola Banatului, a cântat mai târziu, în 1921, după Unire, la Arad în 1922, în acelaşi an în care a cântat şi la Caransebeş. În carte veţi găsi extrase din cronicile presei de epocă, ce relevă prezenţa lui Enescu, în trei rânduri, la Caransebeş”, a spus autorul.

În continuare, a avut loc un Medalion „George Enescu”, în cadrul căruia şi-au dat concursul prof. Adela-Irina Lorincz – pian, prof. Lavinia Furdui – vioară, prof. Andreea Florea – pian, Radu Ropotan, Ioana Tudor şi Octavian Pîrlea, la vioară, şi Maria Muntean, la orgă.

La eveniment au participat, în calitate de invitaţi, prof. univ. dr. Elena Chircev, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, prof. Mihaela Tomescu, de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, şi Monica Isăccescu, de la Radio România Muzical.

„Comunitatea evreiască din Caransebeş este onorată pentru faptul că a reuşit, în parteneriat cu Primăria municipiului, Consiliul local şi Casa de cultură, să organizeze Concertul aniversar «George Enescu» la Sinagogă, un obiectiv care a promovat în ultimii ani cultura şi în special cunoaşterea muzicii clasice. Sinagoga a devenit pentru locuitorii municipiului şi o oază de cultură într-un oraş în care arta a fost şi este la ea acasă, dovadă cele trei concerte susţinute de George Enescu aici. Mă bucur că am putut prezenta azi un program de excepţie susţinut la pian, orgă şi vioară, într-un spaţiu cu o acustică extraordinară. Doresc, pe această cale, să lansez o invitaţie publicului caransebeşean, pentru luna august, când se vor împlini 120 de ani de la punerea în funcţiune a orgii din Sinagoga «Beit El» şi când, de asemenea, se va organiza un concert aniversar”, a spus Ery Pervulescu, responsabilul Obştei din Caransebeş a comunităţii evreieşti.

Caravana, care a sosit la Caransebeş de la Lugoj, şi-a continuat drumul, tot sâmbătă, spre ultima etapă a turneului, Oraviţa.

Bianca METEŞ