Gazoduct pe traseul Băuțar – Sacu, via Caransebeș


Sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin a găzduit, la mijlocul săptămânii trecute, o întâlnire de lucru la care au participat Romeo Dumitrescu, noul președintele al acestei instituții, subprefectul Sebastian Purec, reprezentanții Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș, precum și cei ai mai multor primării din județ. Întâlnirea a fost solicitată de către firma medieșeană şi a avut ca temă derularea proiectului „Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului național de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria – România – Ungaria – Austria“ (Proiectul BRUA), ce a obținut o finanțare europeană nerambursabilă de 179,3 milioane de euro.

Pe teritoriul ţării noastre, Proiectul BRUA presupune construirea unei noi conducte pentru transportul gazelor naturale. În județul Caraş-Severin, aceasta va tranzita nouă localităţi, pe traseul Băuțar – Glimboca – Marga – Zăvoi – Oțelu Roșu – Obreja –Caransebeș – Constantin Daicoviciu  Sacu.

Lungimea gazoductului pe teritoriul României va fi de aproximativ 550 de kilometri, termenul de implementare a proiectului fiind anul 2019. Conducta are o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi pe an spre Bulgaria şi de 4,4 miliarde spre  Ungaria. Proiectul este unul important pentru piața de gaze naturale a Uniunii Europene, deoarece permite aducerea în Europa Centrală a gazelor din regiunea caspică și din alte surse potențiale, reducând dependența de gazele rusești.

Sonia BERGER