Foştii comisari ai Gărzii Financiare prinşi că au luat mită la Caransebeş au fost condamnaţi


Aşa cum ziarul nostru a informat la vremea respectivă, în luna mai, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara au prins în flagrant, în timp ce primeau mită, doi comisari de la Garda Financiară Caraş-Severin. Flagrantul a fost realizat în sediul unei firme din Caransebeş, unde  Sebastian Zeicu şi  Remus Alin  Doban s-au dus în control. Asupra lor a fost găsită suma de 1.000 de lei, pe care o primiseră pentru a închide ochii la eventualele nereguli descoperite. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de luare de mită.

Cu ocazia efectuării unor controale de specialitate realizate în perioada 2011 – 2012, precum şi la sfârşitul lunii mai a.c., cei doi comisari  au pretins, acceptat şi primit de la o persoană denunţătoare, reprezentant al unei societăţi comerciale din Caransebeş, suma totală de 2.600 de lei. Banii au fost primiţi de cei doi pentru a aplica societăţii comerciale reprezentate de persoana denunţătoare sancţiuni contravenţionale mai blânde faţă de neregulile constatate şi pentru a oferi protecţie faţă de alte posibile controale efectuate de alţi comisari din cadrul Gărzii Financiare Caraş-Severin.

În plus, pentru a crea impresia că şi-au îndeplinit corect atribuţiile de serviciu, Zeicu şi Doban au redactat în fals înscrisuri în care au consemnat aspecte nereale, în condiţiile în care controalele erau formale.

În data de 29 mai a.c., Sebastian Zeicu şi Remus Alin Doban au primit de la persoana denunţătoare 1.000 de lei, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Cei doi au fost audiaţi la sediul DNA Timişoara.

Conform ultimei declaraţii de avere, Sebastian Zeicu deţinea, din anul 2006, un apartament de 98 mp în Reşiţa şi jumătate dintr-o casă în  Ungaria, achiziţionată de soţia sa în 2009, două autoturisme – un Logan şi un Audi, un credit ipotecar de 26.000 de euro, pe care trebuia să-l achite în 25 de ani. Venitul său ca şi comisar al Gărzii financiare a fost de 44.122 de lei, sumele câştigate de soţie nefiind specificate. În cazul lui Doban, acesta a declarat că deţine în concesiune un teren de 1.000 mp la Văliug, este coproprietarul unei case de 170 mp în Reşiţa, al unui BMW achiziţionat în 2005 şi are de plătit un credit de 40.000 de euro până în 2036.

Iată că săptămâna trecută, Tribunalul Caraş-Severin s-a pronunţat în cazul celor doi foşti comisari ai Gărzii Financiare Caraş-Severin. Sebastian Zeicu a recunoscut săvârşirea faptelor de care a fost învinuit, şi prin urmare a primit o pedeapsă de trei ani, cu suspendare şi supraveghere judiciară. Remus Alin Doban nu a recunoscut acuzaţiile aduse, iar instanţa l-a condamnat tot la trei ani, dar cu executarea pedepsei. Cei doi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi luare de mită.

Sentinţa Tribunalului Caraş-Severin nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.

Bogdan NAUM