Persoanele vârstnice, în atenţia poliţiştilor


În cadrul recentei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin a fost prezentată o informare privind activităţile desfăşurate de lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor în rândul persoanelor vârstnice potenţial victimale, în primele şase luni ale acestui an.

Astfel, în perioada respectivă, efectivele din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin au avut ca principală prioritate „asigurarea siguranţei cetăţeanului şi a proprietăţii”, sens în care activităţile au fost orientate pentru creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetățenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală și siguranţa rutieră, se arată în respectivul raport.

În perioada analizată, lucrătorii de poliţie au organizat şi desfăşurat activităţi specifice pentru cunoaşterea populaţiei, a problemelor cu care se confruntă cetăţenii şi găsirea unor soluţii comune pentru rezolvarea acestora, reducerea numărului victimelor infracţiunilor cu violenţă din rândul persoanelor cu grad ridicat de victimizare, în special a persoanelor vârstnice din această categorie, şi stabilirea unor legături permanente cu comunitatea.

La începutul acestui an, în evidențele poliției au existat un număr de 753 de persoane vârstnice potenţial victimale, față de care poliţiştii de proximitate, împreună cu cei de la posturile de poliție comunale, au întreprins o serie întreagă de activităţi pentru prevenirea victimizării, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor vârstnice care locuiesc singure şi care deţin valori monetare. De asemenea, în cursul primelor şase luni ale anului 2018 au fost identificate, luate în evidenţă şi instruite antiinfracţional, pe bază de proces-verbal, un număr de 76 de astfel de persoane.

Din totalul celor 829 de persoane vârstnice potenţial victimale, un număr de 501 persoane locuiesc în mediul rural, diferenţa de 328 locuind în mediul urban.

Pe parcursul perioadei de referinţă, din cele 829 persoane vârstnice potenţial victimale, au fost scoase din evidenţe un număr de 93 persoane ( decedate, mutate în alte localităţi, plecate în străinătate la rude, sau care nu mai fac obiectul menținerii în evidență), rămânând în evidenţe, la sfârşitul lunii iunie, 736 de persoane vârstnice potenţial victimale, toate instruite antiinfracţional pe bază de proces-verbal, pentru a nu deveni victime ale infracţionalităţii.

Ca urmare a activităţilor preventive desfăşurate, nu s-au înregistrat cazuri în care persoanele vârstnice potenţial victimale să devină victime ale infracţiunilor, se mai arată în informare.

Mădălina DOMAN