Fonduri europene de peste 20 de milioane de euro pentru tinerii fermieriAgenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat recent evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național, și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie-15 octombrie 2020.
AFIR a primit online 778 de solicitări de finanțare, în valoare totală de 31,8 milioane de euro. Dintre acestea, 10 cereri de finanțare, însumând 410.000 de euro, au fost depuse de către tinerii fermieri români care lucrează în străinătate.
Cele mai multe solicitări de finanțare, 200, au fost depuse de tinerii fermieri pentru investiții în horticultură, valoarea lor fiind de 8,16 milioane de euro. De asemenea, AFIR a primit 146 de cereri de finanțare pentru culturi de câmp, cu o valoare de 5,94 milioane de euro, am fost informaţi de Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Caraş-Severin.
Pentru culturi mixte, 138 de tineri fermieri au depus solicitări de finanțare în valoare de 5,63 milioane de euro. Totodată, o altă ramură agricolă care a prezentat interes este apicultura, pentru care s-au depus 97 de cereri de finanțare, în valoare de 3,88 milioane de euro.
Cu privire la investițiile mixte, atât în sectorul vegetal, cât și în cel zootehnic, AFIR a primit 81 de solicitări de finanțare, însumând 3,43 milioane de euro.
Pentru creșterea bovinelor de lapte, 75 de tineri fermieri au depus proiecte, valoarea investițiilor solicitate fiind de 3,12 milioane de euro. Alte 22 de cereri de finanțare s-au depus la AFIR pentru investiții în ferme mixte de animale, cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro. Pentru investiții în creșterea ovinelor, caprinelor și bovinelor de carne, 10 tineri fermieri au depus cereri de finanțare în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Nicolae Verindeanu.
Din totalul proiectelor depuse în sesiunea din acest an, au fost selectate pentru finanțare 493, în valoare totală de 20,2 milioane de euro. Selecția proiectelor a fost făcută în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect în parte și de criteriile de departajare, în limita fondurilor disponibile.
Fondurile nerambursabile pentru finanțarea proiectelor eligibile sunt asigurate prin Submăsura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).
Geanina LUCA