Caransebeş, Cultură, Eminescu…


Ca în fiecare an, ziua de 15 ianuarie, decretată ca Zi Națională a Culturii Române, a ocazionat organizarea, în urbea de pe Timiş şi Sebeş, a unor ample acţiuni culturale, precum și de omagiere a celui mai important poet român, prozator şi publicist, Mihai Eminescu.

Astfel, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Colegiul Naţional ,,Traian Doda’’ din Caransebeş, a organizat în Sala „Constantin Daicoviciu” a instituţiei de cultură un eveniment amplu, menit să marcheze aşa cum se cuvine  această sărbătoare naţională.

Acţiunea a debutat prin prezentarea Imnului municipiului Caransebeş, al cărui text este semnat de G.D. Bălteanu, muzica aparținându-i lui Antoniu Sequens, de către venerabilul istoric Liviu Groza. „Învăţătorul Gheorghe Bălteanu a fost originar din Topleţ, după terminarea Şcolii din Caransebeş fiind repartizat la Jdioara. Acesta a şi fost motivul pentru care a fost delegat cu drept de vot, din partea Lugojului, la Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918. Impresionat de acest eveniment măreţ, a scris o poezie deosebit de frumoasă, legată de această unitate naţională. Al doilea element care participă la Imn, dând viaţă poeziei, a fost prof. Antoniu Sequens, care a pus pe note această poezie. În anul 2003, Consiliul Local Caransebeş a hotărât să se adopte Stema oraşului, Steagul şi Imnul municipiului Caransebeş. În acel an, în Aula «1 Decembrie 1918» a Primăriei s-a cântat pentru prima dată acest Imn, de către Corul Institutului Teologic din Timişoara, condus de prof. univ. dr. Nicolae Beleanu, care a fost şi directorul Seminarului Teologic din Caransebeş”, a spus Liviu Groza.

Cunoscutul istoric caransebeșean a mai vorbit și despre activitățile Grănicerilor bănățeni, ale locuitorilor zonei, care au pus în valoare limba română în secolul al XIX-lea și începutul secolului XX, în momente în care Banatul făcea parte din Austro-Ungaria.

Programul a cuprins și un recital de poezii „Medalion” din opera marelui poet Mihai Eminescu. Acesta a fost susținut de elevi talentați ai Colegiului Național ,,Traian Doda’’, sub îndrumarea prof. Maria Frenţiu.

Evenimentul respectiv, aflat la cea de-a V-a ediţie, a fost dedicat aprecierii culturii române, operei marelui poet român Mihai Eminescu, precum şi activităţii susţinute de Antoniu Sequens, compozitor, dirijor al Reuniunii Române de Cântări şi Muzică din Caransebeş, profesor, pianist concertist, organist şi critic muzical.

Tot vineri, 15 ianuarie, scena Casei de Cultură „George Suru” a fost gazda unui amplu spectacol artistic intitulat „Repetabila iubire”, organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale de către Colegiul Naţional „C.D. Loga”, instituţia care a găzduit evenimentul şi Biblioteca Municipală „Mihail Halici”.

Elevii care au participat la manifestare au încântat spectatorii cu momentele pregătite, între care amintim recitări de poezie – cu preponderenţă din lirica eminesciană şi a lui George Coşbuc, momente muzicale oferite atât de Corul Colegiului Naţional „C.D. Loga”, cât şi în mod individual de elevii prezenţi, şi scenete satirice şi umoristice cum ar fi „Ion şi cucoana”, „Maimuţa”, sau „Scrisoarea”.

Cu acest prilej s-au derulat mai multe concursuri – „Vrei să fii milionarul culturii române?”, „Cel mai talentat artist plastic”, „Cel mai inspirat actor”, „Cel mai talentat recitator”, sau „Cel mai aplaudat moment artistic”.

Activităţile s-au derulat sub coordonarea prof. Ariana Covaci, cu implicarea cadrelor didactice de specialitate Iordache Pătrăşcanu, Ana Paica, Alina Ardelean, Loredana Roşu, Nicolae Borlovan, Ion Drăghina şi Florin Roiban.

Participanţii la concursuri au fost răsplatiţi, pentru strădania depusă şi talentul dovedit, cu diplome şi premii în bani oferite de Primăria municipiului şi Consiliul Local Caransebeş, prin intermediul celor două instituţii de cultură din localitate implicate în organizarea acestui eveniment, respectiv Casa de Cultură „George Suru” şi Biblioteca Municipală „Mihail Halici”.

La orele serii, Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a găzduit spectacolul de muzică şi poezie „Eminescu pentru noi”. Manifestarea culturală s-a derulat cu participarea elevilor şi cadrelor didactice de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, Liceul Tehnologic „Decebal” şi Colegiul Naţional „Traian Doda”, în coordonarea preotului Pătruţ Bănăduc şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Vasi POPESCU

Mircea MOSCOVICI