16 pentru Franţa


Un grup de 16 tineri din Caransebeş, Constantin Daicoviciu, Băuţar şi Sacuse află, de la sfârşitul săptămânii trecute, într-o tabără-stagiu în Franţa, la invitaţia Asociaţiei deCooperare şi Solidaritate Internaţională din Montrevel-en-Bresse. Elevii români, care vor sta în Franţa până în data de 22 iulie, s-au pregătit să susţină un spectacol cu ocazia Zilei Naţionalea Franţei, în 14 iulie, eveniment la care vor participa oficiali din ţara-gazdă, reprezentanţi ai Ambasadei României la Paris,precum şi consulul general al României la Lyon.

O vizită similară a mai fost efectuată şi în urmă cu doi ani, când alţi 10 tineri au fostgăzduiţi la familii franceze, pe parcursul stagiului fiindu-le pregătit un program de activităţi ce le-a permis să cunoască obiceiurile, cultura şi sistemul de învăţământ al gazdelor. Anul trecut, 12 tineri din Franţa au întors vizita elevilor români, fiind găzduiţi la familiile tinerilor timp de două săptămâni.

Colaborarea româno-franceză a fost demarată în 2010, atunci când a fost implementat proiectul„Limbă şi civilizaţie franceză”, parteneri fiind Asociaţia Cooperare şi SolidaritateInternaţională din Montrevel-en-Bresse, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, precum şi Consiliile Locale Caransebeş, Constantin Daicoviciu şi Sacu. Scopul proiectului este promovarea limbiişi civilizaţiei franceze în rândul elevilor, prin permanentizarea schimburilor lingvistice dintre elevi, iniţiator fiind profesorul Petru Băloni. (S. Berger)