Primarul municipiului, Felix Borcean, a postat recent pe pagina sa de socializare un bilanţ al realizărilor sale după un an de la preluarea celui de al doilea mandat, în luna octombrie a anului trecut.
Astfel, în ceea ce priveşte lucrările realizate din bugetul local, au fost asfaltate (reabilitate) Dâlma Teiuș, unde a fost trasată şi pista pentru biciclete, precum şi străzile Antoniu Secvens, Pavel Chinezu, Padeșului, Aleea Sportivilor, Luţă Ioviţă (alei pietonale), Aleea Rapsodiei, Corneliu Baba (fostă Godeanu), Aleea Bujorului, Potocului (parțial), Baba Novac, Cpt. Aviator Damşescu, Dacilor, Crișan, Aeroportului, Cazărmii (alei între blocuri), Tudor Vladimirescu (parțial), Poiana, M. Sadoveanu (parțial), Țarcului, Balta Sărată, Piața 21 Decembrie 1989, Racoviței.
De asemenea, au fost modernizate străzile Laurențiu Iancu, Nicolae Perescu şi Pinilor, şi a fost făcută proiectarea tehnică a străzilor Episcop N. Popeea și Al. I. Cuza, care vor urma să fie modernizate.
În plus, a fost amenajat terenul de sport (baschet, tenis de picior și badminton) în Parcul Teiuș; au fost achiziționate nouă module – locuri de joacă, din care trei au fost amplasate în Orășelul Copiilor din Parcul Teiuș, iar celelalte urmează să fie amplasate în curtea interioară a unor grădiniţe şi în alte cartiere din oraş; a fost modernizat iluminatul public în Parcul Teiuş şi s-au și montat leduri pe dâlma pietonală; a fost reabilitat podul pietonal peste Sebeș și s-a realizat iluminatul cu leduri; s-au montat reflectoare cu lumini și leduri pe podul pietonal peste Timiș din Parcul Teiuș; au fost realizate desene graffiti pe digul din Parcul Teiuș; a fost schimbată balustrada pasarelei pe str. Nicolae Bălcescu; s-au realizat marcaje rutiere și demarcarea trecerilor de pietoni cu culoarea roșie; au fost montate limitatoare de viteză în mai multe cartiere din oraș; a fost modernizată intrarea în cartierul Pipirig; este în curs de finalizare reabilitarea fântânii centrale; a fost reabilitată statuia lui Traian Doda; s-au montat bănci și coșuri de gunoi în mai multe zone din oraș; a fost amenajat scuarul de pe str. Luță Ioviță; este în curs de finalizare reabilitarea acoperișului (terasei) Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș; au fost achiziționate obiecte medicale pentru spital în valoare de 100.000 de lei; s-a schimbat acoperișul Școlii Generale Nr. 8, Corp B, de la Colegiul Național „Traian Doda”; a fost finalizată hala pentru produse lactate din Piața Gugulanilor, dată în folosinţă în 1 octombrie; au fost montate platforme subterane pentru deșeuri pe Aleea Bujorului; s-au achiziționat 100 de containere pentru deșeuri reciclabile și au fost amplasate pe platformele din oraș; au fost eliminate 3.000 de tone de deșeuri de pe Platforma Țiglărie, depuse de vechea conducere a societăţii Transal; a fost amenajat un amplasament pentru depozitarea temporară a deșeurilor voluminoase și rezultate din demolări (Transal Urbis); a fost amenajată o locație pentru selectarea și valorificarea deșeurilor reciclabile pe fracții (Transal Urbis); a fost implementat sistemul de ticketing prin card pe mijloacele de transport public local (Transal Urbis); s-au achiziționat un buldoexcavator nou pentru Serviciul Public pentru Întreținere și Reabilitare, precum şi o nacelă PRB pentru Serviciul Iluminat Public (second hand); a fost rezolvată situația juridică a imobilelor – locuințe sociale din cartierul Balta Sărată prin intabularea și apartamentarea acestora; s-au plantat 30.000 de puieți, respectiv 24.000 gorun și 6.000 paltin, în pădurea municipiului Caransebeș.
În cele trei luni rămase din acest an, edilul îşi propune reabilitarea străzilor Ardealului, Mihai Viteazul, Mihail Kogălniceanu, Episcop Miron Cristea (parțial), Bistra, Târgului, Punții, George Buitu, precum şi curtea interioară a Colegiului Naţional „C.D. Loga”.
De asemenea, are în plan instalarea sistemului de supraveghere video (42 camere video, extinderea iluminatului public pe străzile Laurențiu Iancu și Carmen Sylva (Jupa), refacerea instalației electrice pe Secția ATI a Spitalului Municipal de Urgență, reabilitarea unor saloane din spital și alte reparații, dar şi plantarea de arbori pe str. Avram Iancu.
În bilanţul său, Felix Borcean a amintit şi proiectele câștigate pe fonduri europene, respectiv Helpcovid-19 (Spitalul modular), gestionarea crizei sanitare COVID-19 în municipiul Caransebeș – aparatură și materiale medicale, realizarea studiilor pentru proiectul Sistem integrat de mobilitate urbană durabilă în municipiul Caransebeş: amenajarea pistelor pentru biciclete, modernizarea şi optimizarea reţelei de transport în comun şi a infrastructurii conexe, precum şi realizarea studiilor pentru proiectul Revitalizare şi amenajare spaţii verzi în municipiul Caransebeş.
De asemenea, au mai fost depuse trei proiecte pe fonduri europene sau alte fonduri externe, aici amintind Creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic „Dacia”, Reabilitarea secției neonatologie a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș şi Reabilitarea Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Caransebeș.
Bianca METEŞ