Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Caransebeş


Racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la catedrala patriarhală din Bucureşti au ajuns la Caransebeş

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Episcopală din Caransebeş a sosit o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a adus vineri, 6 decembrie, racla cu moaştele Sfinţilor Împăraşi Constantin şi Elena, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Moaştele au fost întâmpinate la Centrul eparhial din Caransebeş, de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi au fost purtate în procesiune până la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

După înconjurarea Catedralei, ele au fost depuse în sfântul lăcaş alături de racla cu moaştele Sfântului Iosif cel nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului, adusă de la Timişoara, şi moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. În continuare, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Slujba vecerniei cu litie, la care au mai slujit P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Vicar Eparhial Arhimandrit Constantin Timiş, Arhimandrit Iustinian Tibil, Protosinghel Chiril Mihali şi Pr. Constantin Mihail, Paraclisier Episcopal, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul i-a dăruit Preasfinţitului Lucian, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, icoana şi medalia omagială a Sfinţilor Împăraţi, precum şi cartea lui Eusebiu de Cezarea cu viaţa Sfântului Împărat Constantin. La final, Corul Catedralei Episcopale din Caransebeş, Corul studenţilor teologi din Caransebeş, ambele dirijate de Pr. prof. Gheorghe Tistu, şi Grupul psaltic al Episcopiei Caransebeşului, format din preoţi şi diaconi care slujesc la cele două Catedrale, dirijat de Pr. Laurenţiu Iacob, au susţinut un recital de colinde.

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 9.30, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, la care răspunsurile au fost date de Corul catedral „Învierea Domnului”. Moaştele Sfântului Iosif cel nou de la Partoş, aduse de la Timişoara, şi ale Sfântului Ierah Andrei Şaguna, aduse cu binecuvântarea IPS Mitropolit al Ardealului, Laurenţiu Streza, vor rămâne definitiv la Catedrala „Învierea Domnului”, din Caransebeş.

Ştefan ISAC