Caransebeşul şi-a cinstit eroii


La sărbătoarea de Înălţare a Domnului, caransebeşenii şi-au cinstit eroii înmormântaţi în municipiu. Ceremoniile au început la Cimitirul Eroilor, de pe strada Muntele Mic, unde reprezentanţii administraţiei publice locale, ai partidelor politice, cadrele militare în rezervă şi retragere, Asociaţia veteranilor şi Văduvelor de Război, formaţiunile de Jandarmi şi Pompieri, reprezentanţii Poliţiei, ai unităţilor de învăţământ şi ai unor instituţii, au depus coroane şi jerbe de flori. Tot aici a fost oficiată şi o slujbă de pomenire. Acelaşi omagiu a fost apoi adus şi la monumentul ridicat în memoria eroilor în lupta anticomunistă, după care manifestările au continuat la statuia generalului Ioan Drăgălina. După slujba de te Deum, au urmat alocuţiunile în care s-a vorbit despre importanţa zilei şi a fost evocat eroismul de care au dat dovadă înaintaşii noştri. ,,Pentru poporul român, această zi are o semnificaţie deosebită. De-a lungul istoriei noastre zbuciumate, înaintaşii noştri au luptat chiar cu preţul vieţii pentru ca noi să existăm. Piatra de temelie a istoriei noastre moderne, putem spune că se regăseşte în caracterul dârz al românilor pe care azi îi numim eroi, unii cunoscuţi, alţii necunoscuţi, dar cu toţii demni de recunoştinţa noastră”, a spus maior Adrian Drăghici, comandantul Garnizoanei Caransebeş.

La rândul lui, primarul Ion Marcel Vela a precizat că acum, în deceniul al doilea al mileniului trei, când nu există pericole la graniţele ţării şi nu suntem ameninţaţi cu războaie armate, nu conştientizăm ce s-ar întâmpla cu noi, cu familiile noastre, într-un moment critic al istoriei României. ,,Dacă am face un exerciţiu de imaginaţie, o să realizăm că a fost un moment capital pentru fiecare român care a plecat de-acasă, şi-a părăsit copiii, neştiind dacă se mai întoarce. Îl avem aici pe generalul Drăgălina, avem eroi cunoscuţi şi necunoscuţi, care s-au sacrificat pentru a-şi salva ţara. Noi, cei de azi, avem o datorie de onoare: să ne ridicăm la nivelul acestui sacrificiu suprem!”, a mai spus Vela.

După depunerea de coroane la statuia generalului din primul Război Mondial, a urmat, în aplauzele unui public numeros, defilarea Gărzii şi a Detaşamentului de onoare.

Carmen SENCO