NU F.A.D.!


Elevii de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, membri ai Clubului „Impact Vox”, au organizat luni, 19 aprilie, cu sprijinul colaboratorilor apropiaţi, o amplă campanie de conştientizare a opiniei publice cu privire la riscurile consumului de droguri legale, precum cafeaua, ţigările sau alcoolul, dar şi al celor ilegale.

Este vorba despre proiectul „F.A.D. Nu este o opţiune!”, care a pornit de la problema creşterii numărului de elevi care cad pradă consumului de stupefiante, ţigări sau alcool, din diferite motive, respectiv, lipsa de informaţie, anturajul nepotrivit, sau din cauza situaţiilor familiale precare, ori a familiilor dezorganizate.

Prin urmare, Clubul „Impact Vox” a dorit să se implice în această problemă, informând tinerii, ceea ce, implicit, conduce la reducerea numărului de consumatori de ţigări, alcool, droguri, acesta constituind şi scopul declarat al proiectului.

Campania de informare a reunit elevii de liceu de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, de la Liceele Tehnologice „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”, precum şi întreaga comunitate din urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Activităţile proiectului au debutat în cadrul „Săptămânii Altfel”, prin organizarea unei conferinţe în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”, la care au participat elevi de la liceele din Caransebeş, reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, medici, cadre didactice, reprezentanţi ai Episcopiei Caransebeşului, Municipalităţii şi ai Clubului „Impact Vox”.

Cu acest prilej, s-a vorbit despre riscurile consumării elementelor nocive, precum şi despre alternativele mult mai adecvate pe care le au elevii în locul drogurilor legale şi ilegale.

„Proiectul abordează o problemă de mare interes, fumatul, alcoolul şi drogurile fiind lucruri deosebit de serioase cu care se confruntă tinerii. Elevilor de la Colegiul Naţional «C.D. Loga», membri ai Clubului «Impact Vox», le place să se implice în viaţa comunităţii, iar prin organizarea acestei campanii spun un «NU» hotărât consumului de droguri legale şi ilegale!”, a declarat cordonatorul proiectului „F.A.D. Nu este o opţiune!”, prof. Daniela Fara.

„Ne-am dorit să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumarea acestor produse toxice şi să-i informăm pe tinerii caransebeşeni că se pot face atât de multe lucruri frumoase în locul acestora”, a spus şi managerul de proiect, eleva Ioana Mutaşcu.

Marţi, 19 aprilie, a fost organizat un marş anti-fumat, alcool şi droguri, în Centrul Civic, cu participarea conducerii Primăriei municipiului Caransebeş, a reprezentanţilor autorităţilor de ordine publică şi a elevilor de la toate liceele, împreună cu cadrele didactice din instituţiile de învăţământ de pe raza oraşului.

„Sunt foarte mândru de mesajul transmis de tinerii din cetatea spirituală a Banatului Montan, tineri frumoși, curați, care vor clădi mai departe Caransebeșul. Tinerii sunt zâmbetul viitorului, ei pot sculpta visele în realitate, nu în droguri, nu în alternative care creează false realități. Viața este frumoasă – natură, cărți, artă –, tinerii pot găsi alternative ca fiecare clipă din fiecare zi să fie frumoasă. Sunt sigur că mesajul de astăzi al tinerilor din Caransebeș, acela că drogul este o soluție imorală, ilegală, se va face auzit. Ca părinte, bunic și prieten, le spun tinerilor că drogurile sunt o falsă alternativă, care creează iluzii și fericiri false care nu au nicio legătură cu realitatea. Spuneți NU cu toată tăria celor care vă provoacă la asemenea gesturi reprobabile, care vă pot schimba viața. Viața este în mâna voastră. Cred în tinerii din Caransebeș și sunt sigur că exemplul vostru va fi urmat de toți tinerii din municipiul nostru. Mult succes!”, le-a transmis pe Facebook primarul Marcel Vela.

Ca ultimă activitate în cadrul campaniei, miercuri a avut loc un concurs de postere cu tema „F.A.D. Nu este o opţiune!”, în amfiteatrul Colegiului Naţional „C.D. Loga”.

 

 

Vasi POPESCU

Foto: Raluca SEMENESCU