Educație pentru patrimoniu, la Măru



Sâmbătă, 6 mai, localitatea Măru a găzduit cea de-a X-a ediție a Simpozionului Regional „Educație pentru patrimoniu”, eveniment organizat de Școala Gimnazială Zăvoi, Primăria și Consiliul local al comunei Zăvoi, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și Casa Orășenească de Cultură Bocșa.
Activitățile au debutat cu un cuvânt de bun-venit adresat participanților de către primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei, ce a fost urmat de alocuțiunea directorului Școlii Gimnaziale Zăvoi, prof. Ramona Bogdan, care a făcut o scurtă descriere a obiectivelor simpozionului, ca parte a Proiectului Regional „Moșteniri Culturale”, CAERI 641, an școlar 2022-2023, precum şi o expunere succintă a programului zilei.
S-a trecut apoi la secțiunea dedicată prezentărilor de lucrări ce au fost incluse în cadrul workshop-ului „Identitate și diferențe. Cultură și creativitate. Educația pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural al umanității”, iar prima înscriere la cuvânt a aparținut directorului Școlii Gimnaziale „Gheorghe Frățilă” din Glimboca, prof. Marioara Țepiș, care a adus în fața auditoriului un material legat de viața și activitatea familiei Jompan din Marga.
A urmat prezentarea lucrării cu titlul „Pițărăii – între tradiție și modernitate”, întocmită de prof. Liliana Mihuț și subsemnatul, în cuprinsul căreia au fost expuse aspecte legate de practicarea acestui vechi obicei, specific sărbătorilor de Crăciun, în câteva dintre satele ce fac parte din zona etnografică a Văii Bistrei.
Următorul vorbitor a fost preotul Romulus Frîncu, ce a înfățişat o pagină de istorie locală, centrată pe un eveniment tragic, petrecut în timpul mișcărilor revoluționare din vara anului 1849, când husarii generalului maghiar Bem l-au executat pe primarul Nicolae Mălăescu din Măru. Informațiile au fost completate de poetul Adrian Gerhard, cu câteva aspecte mai puțin cunoscute ale respectivelor evenimente.
Pentru că tema principală a simpozionului a constituit-o educația axată pe păstrarea și conservarea patrimoniului, nu putea să lipsească momentul folcloric, ce a fost susținut de Ansamblul „Doina Bistrei” al Școlii Gimnaziale Măru, instruit de Ioan Chici, pe parcursul căruia frumusețea portului și cântecului popular s-au îmbinat armonios cu ritmicitatea pașilor de joc.
La următorul punct din program, organizatorii au un rânduit un brunch, în care mâncăruri tradiționale specifice Banatului Montan s-au regăsit frumos așezate într-o expoziție culinară ce a fost nu doar admirată, ci și gustată, la propriu, de către participanți.
Și pentru ca bunătățile savurate să nu le cadă greu celor prezenți, simpozionul s-a încheiat cu o vizită la „Moara de apă a lui nea Todi”, una dintre puținele mori de pe Valea Bistrei care încă utilizează forța apelor, deviate din albia râului Bistra Mărului, pentru a pune în mișcare „ciutura” și a face ca pietrele, vechi de circa 200 de ani, să mai poată zdrobi boabele de porumb pentru a le transforma în ninsoarea aurie a făinii de mălai.
Firuț MIHUȚ