La Borlova s-a deschis primul Punct gastronomic local din județ: „La Miha, mâncare sănătoasă, ca la mama acasă”



Sâmbătă, 9 decembrie, la Borlova, comuna Turnu Ruieni, în casa cu numărul 234 s-a deschis primul Punct gastronomic local din Caraș-Severin. Inițiativa, curajoasă, de altfel, în ziua de azi, i-a aparținut Mihaelei Dragalina, care a căutat și a găsit o cale de a-și valorifica produsele obținute în gospodăria proprie. Casa în care funcționează punctul gastronomic este situată în mijlocul satului, pe o stradă aflată în stânga drumului principal, între Biserica ortodoxă și Parcul Dragalina din localitate.
Ajunși în atmosfera plăcută a încăperii amenajate special în acest scop, afară fiind foarte frig, Mihaela Dragalina își deapănă povestea.
„Am venit din Moldova cu doi copii mici de mână și am luat-o de la zero aici, în Banat. Până în urmă cu ceva timp am lucrat ca bucătar în mai multe restaurante din Caransebeș şi cinci ani la o pensiune cu profil de tabără, unde veneau mulți copii. Am participat, cu produsele preparate de mine, la o serie de acțiuni de profil, printre ultimele la care am fost fiind târgurile de la Timișoara, Cornereva şi Mehadia, unde m-am prezentat cu dulcețuri, zacuscă, cozonaci, sirop şi sucuri, toate produse tradiționale și bio sută la sută, fiindcă noi stăm în zonă de munte și aici aerul nu e poluat. Era să uit, produsele mele s-au aflat și pe standul județului Caraș-Severin la recentul Târg de Turism al României, care a avut loc la București, la Romexpo. Scopul pentru care am făcut toate astea a fost să-mi vând produsele pe care le obțineam în gospodărie, fiindcă avem livezi și grădină, și am zis să fac ceva cu fructele și legumele, să le prelucrez și să ajung să trăiesc, dacă se poate, din asta. Iar cine vrea să ştie mai multe despre munca mea, poate găsi amănunte pe pagina de Facebook «Produse de la MUNTE»”.
La toate muncile o ajută soțul, care lucrează cot la cot cu ea, fiica, ginerele și soacra, care locuiește în aceeași casă.
Oferta pe care o prezintă clienților nu se reduce însă doar la produsele bio despre care ne-a povestit, ci a diversificat-o, ea cuprinzând, după spusele ei, „cele trei feluri de mâncare care «se poartă» în Banat: supă, sarme și friptură”. În plus, mai gătește și o ciorbă, un gulaș, un „ceaun”, o tocăniță, diverse combinații. Invitații de sâmbătă au avut parte de platou tradițional cu cârnaţi afumaţi, jumere, caltaboşi, şuncă şi brânză, de ciorbă de văcuţă, „ceaun”, pomana porcului, precum și de o sumedenie de prăjituri.
„La Miha” pot mânca maximum 12 clienți în fiecare serie. Localul nu este deschis zilnic, nu funcționează după un orar, ci în funcție de programări, care se fac la numărul de telefon 0785/539421, la care răspunde chiar Mihaela Dragalina, căreia îi poți comanda felul de mâncare pe care ai poftă să-l mănânci, și ea se conformează, firește, în funcție de posibilități.
„Fiind o zonă turistică foarte cunoscută și bine cotată, în weekend-uri e plin, și dacă vor să mănânce ceva bun pe drum, eu îi aștept cu drag. Aș mai vrea să precizez că specialitatea casei e «Ciorba à la Miha», un nume dat de copii, o combinație pe care am făcut-o cât timp am lucrat la Tabere, un «fusion» (pronunțat fiujăn, cu dulcele accent moldovenesc – n.r.) Moldova-Banat, care plăcea tuturor și din care mereu cereau supliment, dar nu vă spun rețeta, fiindcă niciun bucătar nu-și dezvăluie secretele, chiar dacă eu niciodată nu am gătit după una anume, eu mi le personalizez pe ale mele”.
Cel mai mare ajutor în punerea pe roate a „afacerii”, a mai spus Mihaela Dragalina, l-a primit din partea directorului Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, Alin Muntean, care a sprijinit-o în absolut toate demersurile făcute, totul începând anul trecut, când i-a solicitat produse pentru participarea la Târgul de Turism al României, din Capitală, ea trimițând acolo zacuscă, dulcețuri și siropuri.
Important de menționat este că oamenii care trec pragul localului pot gusta din toate produsele, și, dacă le plac, le pot cumpăra la pachet. De asemenea, a mai menționat gazda noastră, le stă la dispoziție grupurilor de copii care urcă la munte și care pot economisi timp pentru a nu sta la coadă, dar şi bani, oferindu-le spre vânzare sandvișuri la prețuri competitive.
Pentru domni, e bine de știut că țuica este din producție proprie, iar vinul este „importat” din Moldova, de unde se trage și Mihaela Dragalina.
Pentru a vă bucura de toate acestea, tot ce trebuie să faceți e ca, odată ajunși la Borlova, să faceți stânga la mijlocul satului și să puneți frână în fața casei cu numărul 234, aflată între Biserica ortodoxă și Parcul Dragalina. De restul se ocupă Miha.
Sonia BERGER