Ecologizare cu repetiţie la Slatina Timiş


Mai mult de 120 de elevi şi cadre didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Slatina Timiş au curăţat, recent, comuna de gunoaie, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni. Acţiunea a vizat înlăturarea deşeurilor menajere şi a resturilor rezultate din construcţii, şi, de asemenea, au fost plantaţi puieţi de Pin negru de Banat. La Slatina Timiş deşeurile au devenit o problemă, pentru că doar 60 la sută dintre gospodării plătesc serviciile de colectare a gunoiului şi, deci, beneficiază de această facilitate. (L. Dinu)

Echipaţi cu mănuşi şi saci din plastic, peste 120 de elevi şi cadre didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Slatina Timiş au curăţat comuna de gunoaie. Nu este pentru prima dată când şcolarii adună resturile menajere ale altora, ultima acţiune de acest gen fiind efectuată în urmă cu doar o săptâmână. Însă, la nici câteva zile, mizeria a reapărut datorită atitudinii adoptate de cetăţeni, iar acum copiii îşi doresc să fie un exemplu pentru toţi cei care aruncă mizerii la tot pasul sau sunt obişnuiţi să lase gunoiul acolo unde le cade din mână. Din păcate, demersul lor riscă să rămână fără rezultate concrete pe termen lung, dat fiind nivelul de civilizaţie al oamenilor, care nu reuşesc să înţeleagă cele mai elementare noţiuni de comportament şi de protecţie a mediului.

Acţiunea a fost organizată de Asociaţia ,,Natura Ambient” din Caransebeş, cu sprijinul Primăriei comunei Slatina Timiş, în cadrul Proiectului ,,Eco-Banat”, finanţat de Naţiunile Unite în schema de granturi mici. Astfel, măsurile de refacere ambientală şi ecologică au vizat zonele sensibile din acest punct de vedere, şi anume malurile râului Timiş şi ale râului Slatina, parcul central, zona verde din centrul comunei şi zona de aducţiune a apei aparţinătoare comunităţii locale. Aici au fost curăţate deşeurile menajere şi resturile de materiale de construcţii şi au fost plantaţi puieţi de Pin negru de Banat.

De adăugat că, în comuna Slatina Timiş, deşeurile de tot felul au devenit o problemă, datorită faptului că doar 60 la sută dintre gospodăriile de aici plătesc serviciile de colectare a gunoiului şi, prin urmare, beneficiază de facilitatea în cauză.

La această amplă acţiune de ecologizare au participat, pe lângă elevii şi cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII din Slatina Timiş, şi membri ai comunităţii locale, echipa de implementare a proiectului, precum şi ONG-urile partenere: Fundaţia ,,Banatul”, Asociaţia ,,Salvamont” şi ,,ATV Romanian Asociation”, toate din municipiul Caransebeş.

Din păcate, micii voluntari ecologişti au recunoscut cu această ocazie că, în demersul lor, ,,abia reuşesc să ţină pasul cu cei care obişnuiesc să îşi bată joc de mediul înconjurător aruncând gunoaie peste tot”.

Liviu DINU