După 50 de ani, „elevii” de la „Medie 2” Caransebeş au răspuns din nou „Prezent!”


Liceul Pedagocic „C.D. Loga” din Caransebeş a fost vineri, 31 mai, scena unui eveniment nu doar încărcat de emoţie, ci şi mai rar întâlnit. Instituţia de învăţământ a găzduit întâlnirea de 50 de ani a promoţiei care a terminat clasa a XI-a, profil Real, şi singura, de altfel, a Şcolii Medii Nr. 2, cum se numea pe atunci acest liceu, în anul 1963. Dintre cei 34 de absolvenţi din urmă cu jumătate de veac, răspândiţi, acum, în Germania, Austria, Canada sau Australia, au fost prezenţi la Caransebeş 22. În prezent, marea majoritate a acestora sunt pensionari, însă de-a lungul timpului ei au avut meserii dintre cele mai diverse, de la şofer, asistent medical, la contabili, dascăli, medici de renume sau profesori universitari.

Momentul revederii, consumat pe trotuarul din faţa intrării principale în şcoală, a însemnat îmbrăţişări, zâmbete, lacrimi, şi uneori uimire, pentru că, nu o dată, printre ei s-au auzit expresiile „Cred că tu eşti…” sau „Tu ar trebui să fii…”. O coincidenţă a făcut ca la aceeaşi oră la care Sabina Rădulescu era prezentă la întâlnirea de la Liceul Pedagogic, nepoata sa, Iunia Minea, să aibă întâlnirea de 10 ani la o altă şcoală cu tradiţie din Caransebeş – Liceul „Traian Doda”.

Despre bucuria revederii cu colegii şi a meleagurilor natale am stat de vorbă cu Eugenia Popescu, fost şef al Clinicii de Neurochirurgie din Linz, Austria, cea care a fost şi iniţiatoarea şi organizatoarea acestei întâlniri.„Marea mea bucurie este că i-am putut găsi pe aproape toţi colegii de clasă. Din păcate, cinci dintre aceştia nu se mai află printre noi… Acum, însă, ne bucurăm de revedere şi sunt mulţumită că toţi cei pe care i-am contactat au venit cu multă bucurie, au venit să vedem cu toţii cum arătăm la aproape 70 de ani. Am să vă spun cinstit, azi-noapte nici nu m-am culcat până la ora 2, ci m-am rugat la Dumnezeu să ne dea o vreme frumoasă, după vijelia de ieri. Iar noi, cei care stăm la hotel, ne strângem seara la camera 13 şi bem şi petrecem, aşa să ştiţi!”, ne-a spus fosta domnişoară Eugenia Mustăcilă.

Printre foştii absolvenţi din urmă cu 50 de ani ai Şcolii Medii Nr. 2 din Caransebeş s-a numărat şi Ligia Brânzănescu, fost conferenţiar la Politehnica din Bucureşti şi totodată fostă colegă de bancă cu Eugenia Popescu, nimeni alta decât sora prozatorului Sorin Titel. „Mă bucur foarte tare că am revenit acasă, chiar au să-mi dea lacrimile dacă ma rostesc de două ori acest cuvânt, «acasă», şi să-mi revăd foştii colegi. Schimbări la ei, nu ştiu… Dacă stai puţin şi te uiţi mai atent, din figurile de acum parcă răzbat figurile adolescenţilor de acum 50 de ani”, a mărturisit Ligia Brânzănescu.

În şcoală, foştii absolvenţi au fost întâmpinaţi de actuala directoare, Gabriela Pfeifer, pe tonurile imnului „Gaudeamus”, cântat de un cor format din actualii absolvenţi ai Liceului „C.D. Loga” şi dirijat de prof. Ionică Drăghina, după care au trecut pe sub o boltă de flori ţinute în mânuţe de elevii de la ciclul primar.

În sala Bibliotecii Liceului, cei mici le-au dăruit celor „puţin” mai mari flori şi obiecte confecţionate de ei la orele de desen sau lucru manual, fiind răsplătiţi cu sărutări pe obraji. Rămaşi singuri, foştii absolvenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor trecuţi la cele veşnice, apoi, deoarece fosta dirigintă, Eliza Molocea, nu mai este printre noi, acest rol şi l-a asumat prof. Gheorghe Ardelean, care a strigat catalogul. Fiecare dintre cei aflaţi în sală a răspuns „Prezent!” şi avorbit despre ce a mai făcut în perioada scursă de la ultima întâlnire la care a participat. Aceştia au fost, în ordine alfabetică, aşa cum erau înscrişi în catalog în urmă cu 50 de ani: Babeu Mihai, Barbu Renata, Bâtea Sabina, Bishoff Elena, Bohonca Crista, Borţun Petru, Cabaria Dragoş, Cernescu Toma, Fischer Adriana, Guţă Toma, Mateaş Maria, Medoia Lia, Muntean Elena, Mustăcilă Eugenia, Novăcescu Alma, Oprescu Georgeta, Radu Gavrilă, Radu Gheorghina, Semeni Ştefan, Sălăjan Nicolae, Stănescu Iuliana şi Titel Ligia.

Dintre foştii profesori ai promoţiei 1963, au mai fost de faţă Nicu Poşircă şi Ioan Poru, împreună cu soţia.

Întâlnirea s-a terminat cu promisiunea foştilor colegi de a se revedea din nou şi peste alţi cel puţin 10 ani.

Sonia BERGER