Liberalii vor reformă în sistemul sanitar


Săptămâna trecută, liberalii cărăşeni au participat, la Bucureşti, la Delegaţia Permanentă a PNL, prilej cu care s-au luat câteva decizii extrem de importante la capitolul Sănătate.

Caraş-Severinul a fost reprezentat de preşedintele Filialei judeţene a PNL, Marcel Vela, precum şi de cei doi parlamentari care sunt de profesie medici, senatorul Iosif Secăşan şi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ. Una dintre rezoluţiile adoptate cu această ocazie se referă la sănătatea cetăţenilor. În acest sens, liberalii au căzut de comun acord să îl mandateze pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să aplice o reformă profundă a sistemului sanitar, care să conducă la îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor.

Astfel, PNL va susţine reluarea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. „În condiţiile în care fondurile pentru Sănătate sunt cu 3,7 miliarde de lei mai mici decât anul trecut, din cauza achitării arieratelor, inteligent şi strategic este să construim o politică de prevenţie, care ar putea, cu costuri reduse, să îmbunătăţească starea de sănătate a populaţiei”, a declarat Iosif Secăşan pentru Express de Banat. Conform senatorului cărăşean, ministrul Eugen Nicolaescu are experienţa unui Program Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei prin investigaţii de laborator, prin care au fost identificate bolile de care au suferit oamenii, astfel că liberalii sunt încrezători să îl mandateze încă o dată pentru declanşarea lui.

„Capitolul prevenţie este unul deosebit de important în toate statele civilizate. Prin Programul pe care l-am mandat pe ministru să îl declanşeze se urmăreşte efectuarea unui pachet minim de analize, care să aibă ca finalitate o evidenţă clară a stării de sănătate a populaţiei”, a declarat deputatul Laurenţiu Tocuţ

Un rol important în aplicarea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei îl vor avea medicii de familie, care sunt văzuţi de liberali ca „un factor integrator” al măsurilor în domeniu.

Formula finală sub care se vor concretiza măsurile pe care PNL doreşte să le susţină va fi adoptată după consultări cu organizaţiile profesionale din domeniul sanitar, precum şi cu asociaţiile de pacienţi.

Sonia BERGER