Situaţia de la Ductil Steel, pe masa ministrului


Starea economică de la Ductil Steel Oţelu Roşu şi de la UCM Reşiţa au fost dezbătute la sfârşitul săptămânii trecute, la Palatul administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ, în prezenţa consilierului ministrului delegat pentru Dialog Social, Mircia Giurgiu.

În Comisia de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin, au fost discutate situaţiile în care au ajuns foştii salariaţi de la Oţelu Roşu, dar şi dependenţa de Hidroelectrica a Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa. Mai exact, au fost luate în discuţie salariile compensatorii ale foştilor angajaţi de la Ductil şi ieşirea din insolvenţă pentru UCMR.

În ceea ce priveşte Combinatul Ductil Steel Oţelu Roşu, reprezentantului ministerului i s-a explicat faptul că oamenii nu şi-au primit nici acum lichidarea pe luna aprilie, dar nici cele trei salarii compensatorii, prevăzute în contractul de muncă.

„Există posibilitatea acordării salariilor compensatorii dintr-un Fond de garantare al Statului, fapt pentru care vom urgenta procedurile de îndată ce vom primi actele necesare. În ceea ce priveşte ultimul salariu, pe luna aprilie, pe care angajaţii de la Ductil Steel îl mai au încă de primit de la Mechel, societatea este cea care trebuie să-şi onoreze contractul”, a subliniat reprezentantul ministerului.

În aceeaşi şedinţă, situaţia economică a UCM Reşiţa a fost prezentată de către directorul general al societăţii, Cosmin Ursoniu, iar prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a subliniat importanţa societăţii reşiţene.

Cazul UCM Reşiţa ar putea fi rezolvat cu succes, consideră Mircia Giurgiu, poate şi prin înfiinţarea unui holding în cadrul căruia Hidroelectrica să preia societatea reşiţeană, în contul datoriilor pe care aceasta le are către Stat. În momentul de faţă, UCM Reşiţa are datorii în valoare de 518 milioane de lei către ANAF şi AVAS, ceea ce înseamnă 61 la sută din societate.

În finalul discuţiilor, Mircia Giurgiu a promis că situaţiile de impas în care se găsesc cele două societăţi din Caraş-Severin vor ajunge pe masa ministrului.

Pe de altă parte, liderul Sindicatului Ductil Steel, Victor Sabău, a anunţat reluarea, în 10 iunie, a protestelor. În aceeaşi perioadă, şi-au anunţat vizita în capitala Văii Bistrei şi liderul de la Buzău al Ductil Steel, Gheorghiţă Botica, precum şi juristul societăţii, Andrei Strătilă, deoarece se pare că aceştia ar fi în măsură să avanseze o dată mai exactă la care salariaţii de la Oţelu Roşu îşi vor primi banii.

Sonia BERGER