Drumul care ne desparte de Hunedoara


Printre multele anomalii cu care ne confruntăm de o bună bucată de vreme încoace, iată ca s-a mai ivit una, care, dincolo de ineditul reprezentat de situaţia în sine, ar putea deveni, foarte uşor, un adevărat… obiectiv turistic. Este vorba despre Drumul judeţean care ar fi trebuit să lege Hunedoara de Caraş-Severin, pe la Lunca Cernii, care se termină însă brusc într-o pădure, fiind realizată doar o porţiune de 30 de kilometri, aflată în Hunedoara.

Aşadar, drumul a fost gândit pentru o mai uşoară şi, mai ales, mai scurtă legătură rutieră între cele două judeţe, deoarece pentru a ajunge în Caraş-Severin, hunedorenii trebuie să ocolească 80 de kilometri, pe la Haţeg, interesul vecinilor noştri fiind însă mai mare şi fiindcă, prin realizarea sa, Drumul Judeţean 687 D, Teliuc – Topliţa – Lunca Cernii, scoate din izolare şapte sate şi mai bine de 2.000 de locuitori. În plus, favorizează valorificarea potenţialului turistic uriaş pe care îl are Ţinutul Pădurenilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a declarat că aceasta este cea mai mare investiţie realizată în infrastructura de drumuri din judeţ, de peste 105 milioane de lei, kilometrul de drum costând 1,7 milioane de lei, deoarece au fost executate lucrări de amploare şi s-a lucrat în stâncă.

Vrem să facem turism în judeţ, dar pentru asta avem nevoie de infrastructură. În plus, mai bine de 2.000 de localnici nu mai au acum de gând să se mute în altă parte după ce zona a suferit o depopulare accentuată din cauza drumurilor impracticabile. Este vorba despre un drum strategic şi sper să înţeleagă acest lucru şi vecinii noştri din judeţul Caraş-Severin, în sarcina cărora a rămas reabilitarea continuării acestei căi rutiere, astfel încât să avem o legătură cu Ruschiţa şi Rusca Montană”, a mai spus Mircea Moloţ.

Autorităţile cărăşene sunt de părere că cei şapte kilometri de drum nu reprezintă în momentul de faţă o prioritate, astfel că, având în vedere bugetele limitate şi faptul că au trebuit să prioritizeze investiţiile în acest domeniu, au îndreptat fondurile către alte căi rutiere, mult mai importante din punct de vedere al facilitării accesului spre obiectivele turistice din Caraş-Severin, cum ar fi reabilitarea drumurilor de la Reşiţa spre Oraviţa, de la Caransebeş spre Muntele Mic şi de la Reşiţaspre Văliug. De asemenea, mai este nevoie de un drum de la Berzovia spre Lipova, care să „înţepe” Autostrada Timişoara – Lugoj – Deva.

Reabilitarea celor şapte kilometri de drum s-ar ridica la aproape 45 de milioane de lei, autorităţile din Caraş-Severin luând în calcul obţinerea unei finanţări europene pe noua sesiune 2014 – 2020, pentru finalizarea Inelului turistic Hunedoara – Caraş-Severin – Timiş.


Sonia BERGER