Droguri şi gratii la Caransebeş şi Oţelu Roşu


Arestaţii din lotul ,,ALCATRAZ” au scăpat ieftin

În cursul lunii aprilie, poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, sub coordonarea procurorului din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin, cu sprijinul direct al lucrătorilor operativi din cadrul Structurii de Intervenţie Rapidă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, precum şi al S.I.P.I. Caraş-Severin, au desfăşurat operaţiunea cunoscută sub numele ,,ALCATRAZ”. Aceasta a vizat un grup infracţional organizat, specializat în traficul de droguri de risc şi mare risc, precum şi efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, aşa-numitele „produse etnobotanice”. În cadrul acţiunii, au fost efectuate atunci un număr de nouă descinderi domiciliare pe raza localităţilor Caransebeş şi Oţelu Roşu, la locuinţele unor persoane suspectate de astfel de activităţi infracţionale.

Au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin mai multe persoane, acestea fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc, organizarea traficului de droguri şi efectuarea de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Este vorba despre Sergiu Valentin Todor, Daniel Florin Băran, Daniel Emi Berari, Nicolae Căpâlnean şi Latinca Jurca, cu toţii ridicaţi de către ,,mascaţi”, precum şi creierul grupării, Puiu Stănescu, acesta fiind adus în sala de judecată din Penitenciarul Timişoara, unde ispăşea o pedeapsă de un an şi două luni închisoare pentru înşelăciune. Nefiind găsit la domiciliu în momentul descinderilor, fratele acestuia, Darius Nicolae Stănescu, a fost înştiinţat telefonic că faţă de el s-a dispus începerea urmăririi penale.

Din spatele gratiilor, fiind condamnat într-o altă cauză, Puiu Stănescu coordona reţeaua de traficanţi de droguri şi etnobotanice, care îşi avea rădăcinile în Caransebeş şi Oţelu Roşu. Marfa era adusă în ţară de Căpâlnean, un bărbat trecut bine de prima tinereţe, bolnav de cancer. Acesta era sprijinit de Latinca Jurca, iar drogurile erau vândute de ceilalţi membri ai grupului, unul dintre ei plasând marfa chiar într-un apartament din faţa unei şcoli din Caransebeş. Recent, Tribunalul Caraş-Severin a apreciat faptul că toţi cei şapte inculpaţi şi-au recunoscut faptele, şi anume, că au format un grup infracţional organizat care de ocupa cu traficul de droguri de mare risc şi etnobotanice, şi, în consecinţă, a coborât pedepsele cu mult sub limitele prevăzute de lege.

Astfel, Puiu Stănescu, Darius Stănescu, Daniel Berari, Daniel Băran, Sergiu Valentin Todor, Nicolae Căpâlnean şi Latinca Jurca riscau să primească între 5 şi 20 de ani de puşcărie pentru faptele grave pe care le-au comis. Cu toţii şi-au recunoscut faptele şi au scăpat uşor. Deocamdată, deoarece sentinţa Tribunalului Caraş-Severin poate fi atacată cu apel.

Puiu Stănescu, liderul grupării, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Recidivist, acesta ar mai fi trebuit să execute un an şi trei luni dintr-o pedeapsă primită în 2001. Instanţa a dispus însă contopirea pedepsei din dosarul de trafic de droguri cu restul rămas neexecutat, astfel că Puiu Stănescu mai stă doar trei ani după gratii. Fratele său, Darius Nicolae Stănescu, este în aceeaşi situaţie. Pedeapsa de trei ani de puşcărie primită în dosarul de trafic de droguri a fost contopită cu restul de pedeapsă, de 408 zile, rămas neexecutat din pedeapsa de trei ani închisoare, dintr-o sentinţă a Tribunalului Hunedoara, din 2010.

Nicolae Căpâlnean, bărbatul bolnav de cancer care şi-a motivat faptele pretinzând că avea nevoie de bani pentru tratament, va sta doi ani şi opt luni în penitenciar, asta dacă nu cumva starea lui de sănătate este foarte gravă şi atunci va fi internat într-un spital penitenciar. Ceilalţi patru inculpaţi – Daniel Berari, Daniel Băran, Sergiu Valentin Todor şi Latinca Jurca – au primit câte doi ani de închisoare.

Sonia BERGER