Caransebeşul va avea două „Surori de onoare”


 Întrunit în şedinţă extraordinară, luni, 25 iunie, Consiliul Local Caransebeş a participat la festivitatea de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului”, celor două Surori franciscane care, timp de 18, respectiv 12 ani, au desfăşurat în oraş o activitate misionar-socială de întrajutorare a bătrânilor şi copiilor proveniţi din familii cu situaţie materială grea. Sora Winfriede şi sora Margret vor părăsi definitiv Caransebeşul şi România din motive de vârstă, la sfârşitul lunii. „Împreună, cele două Surori s-au rugat timp de 30 de ani pentru Ordinul Surorilor Franciscane şi pentru caransebeşeni. De asemenea, în tot acest timp, surorile au desfăşurat o sumedenie de activităţi cu caracter social, care au lăsat o amprentă puternică. Aceste lucruri trebuie apreciate şi recompensate cu un titlu onorific, pe care l-am propus Consiliului Local, care a aprobat proiectul cu unanimitate de voturi”, a declarat primarul Marcel Vela. La rândul lor, cele două Surori franciscane au mulţumit autorităţilor pentru decizia luată şi s-au declarat onorate de titlul primit. „Este, pentru mine, o mare cinste să fiu Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş. Când am venit, în 1994, am găsit un oraş sărac, cenuşiu. Prin implicarea domnului primar, oraşul s-a schimbat foarte mult. Noi, surorile, ne-am străduit să ajutăm persoanele sărace. Datorită colaborării fructuoase cu Asociaţia «Caritas», a familiei Mleziva şi a părintelui Martin Neagu, au fost realizate foarte multe lucruri”, a spus sora Winfriede. La rândul ei, sora Margret a mulţumit tuturor colaboratorilor, deloc puţini la număr. „Mulţumesc tuturor, din toată inima, şi trebuie să mai recunosc că o jumătate din inima mea rămâne aici, la Caransebeş”, a mai adăugat sora Margret.

Cele două surori au contribuit la dezvoltarea unui serviciu social bazat pe voluntariat. De asemenea, aici au fost puse bazele unei biserici franciscane, ale unei grădiniţe sociale, precum şi a numeroase proiecte sociale, cum ar fi „Masa pe roţi” pentru bătrâni, îngrijirea persoanelor în vârstă, la domiciliu, acordarea unui prânz cald, zilnic, pentru un număr de aproape 200 de copii nevoiaşi din Caransebeş, întâlniri de socializare pentru bătrâni, dar şi activităţi prectice.

La festivitate au mai participat numeroşi credincioşi romano-catolici, prieteni şi apropiaţi ai Ordinului Surorilor Franciscane.

Carmen SENCO

Consiliul Local al municipiului Caransebeş a aprobat recent, în şedinţă extraordinară, acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului” celor două surorilor franciscane, care, timp de 18, respectiv 12 ani, au desfăşurat în municipiul de pe Timiş şi Sebeş o misiune socială de întrajutorare a bătrânilor şi copiilor proveniţi din familii cu situaţie materială grea. Sora Winfriede şi sora Margret vor părăsi definitiv Caransebeşul şi România din motive de vârstă, la sfârşitul lunii.

Ele au contribuit la dezvoltarea unui serviciu social bazat pe voluntariat, cu ajutorul acordat de organizaţii nonprofit din Germania şi cu sprijinul Asociaţiei Umanitare Caritas. Astfel, s-au pus bazele unei mănăstiri, ale unei grădiniţe sociale, precum şi a numeroase proiecte sociale, cum ar fi „Masa pe roţi pentru bătrâni”, îngrijirea persoanelor în vârstă la domiciliu, sau acordarea unui prânz cald, zilnic, pentru un număr de aproape 200 de copii nevoiaşi din Caransebeş. De altfel, la Biserica Romano-Catolică din municipiu a fost oficiată duminică, 17 iunie, Sfânta Liturghie de mulţumire pentru prezenţa şi activitatea celor două surori franciscane. (C. Senco)