„Caransebeşul documentar”, pe pânză


Artistul plastic Nicolae Ungar, din Reşiţa, a participat recent la cea de a XXI-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Luţă Ioviţă”, ocazie cu care a avut loc şi vernisajul expoziţiei de tablouri din foaierul Casei de Cultură „George Suru”, cele 15 opere de artă donate şi reunite sub genericul „Pictură documentară” intrând în patrimoniul cultural al municipiului Caransebeş.

Picturile prezintă instantanee urbane din trecutul oraşului de pe malurile Timişului şi Sebeşului. În mod evident, gama cromatică utilizată la executarea picturilor este restrânsă la ocru, gri, alb şi negru, nuanţele specfice modului „sepia”, tocmai pentru a se transpune percepţiei şi imaginaţiei privitorului specificul trecutului, perioadă când instantaneele alb-negru erau sigura posibilitate de imortalizare ale diverselor obiective.

Artistul plastic bănăţean s-a născut la data de 5 septembrie 1953, în comuna Eftimie Murgu. Are o carieră de 40 de ani în domeniul artei, periadă în care a realizat peste 3.000 de lucrări de grafică şi pictură. Este absolvent al Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, având la activ numeroase expoziţii personale atât în ţară, la Timişoara, Deva, Reşiţa şi Lugoj, cât şi peste hotare, la galeriile de artă din Caen şi La Valette du Var în Franţa, Graz şi Retzcof în Austria, Oslo în Norvegia, Augsburg şi Bad Schwalbach în Germania. A participat la expoziţii de grup în ţară şi străinătate, între care la Bacău, Arad, Bucureşti, Chişinău – Republica Moldova, Bielefeld – Germania, Pancevo şi Novisad – Republica Serbia, Csonograd, Balaton şi Szeged – Ungaria, şi Trnovo – Bulgaria.   Nicolae Ungar a luat parte, de asemenea, la o serie de tabere şi simpozioane de creaţie desfăşurate în localităţile Băile Herculane, Rudăria, Bozovici, Gărâna şi Mraconea, precum şi peste hotare, la Graz – Austria, Oslo – Norvegia şi în insula Tassos din Grecia, ocazii cu care a fost distins cu premii importante.

Recent, artistul s-a aflat din nou la Caransebeş, unde a participat la tradiţionala sărbătoare „Ruga de la Oraş”, ocazie cu care a executat o serie de tablouri stradale în principalele zone edilitare ale municipiului. În demersul său artistic, el a fost însoţit şi de alţi pictori colaboratori din Reşiţa.

Vasi POPESCU