Dezastru în caz de dezastre!


Conform unui raport întocmit de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, în județul Caraș-Severin există probleme serioase în ceea ce privește protecția populației și a bunurilor în cazul unor dezastre, lipsuri înregistrându-se la dotarea Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pornind de la absența sirenelor de avertizare, în unele localități, până la starea precară a spațiilor de adăpostire și neactualizarea planurilor de evacuare a populației în caz de pericol.

Chiar dacă în județ nu există surse de risc nuclear, pot apărea totuşi urgențe radiologice, provocate de accidente de circulație în care să fie implicate autovehicule care transportă astfel de substanțe. În urma controalelor efectuate de reprezentanții ISU „Semenic” în localitățile situate la Drumul European, acolo unde pot surveni oricând accidente la transportul materialelor sau deșeurilor periculoase, s-a constatat că echipele specializate din zonele respective nu au în dotare un minim necesar pentru protecția individuală. În județ există totuşi o autospecială CBRN, destinată intervențiilor în astfel de situații, dar în cazul folosirii ei ar fi necesară achiziționarea unei librării de date, care să poată măsura cu exactitate depășirea unei concentrații admise dintr-o anumită substanță, precum şi dotarea cu accesorii și consumabile necesare pentru colectarea de probe, în prezent personalul de intervenție neavând mai nimic din toate acestea.

În ceea ce privește alarmarea populației în caz de dezastru, conform raportului ISU, în Caraș-Severin există 187 de sirene, dar ele nu sunt încă montate în localitățile Bolvașnița, Pojejena, Prigor, Borlovenii Vechi, Socol, Turnu Ruieni, Zăvoi şi Măru. Comunele Ciuchici și Naidăș nu sunt dotate cu sirene, iar în orașele Caransebeș, Oravița, Anina, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu nu există centrale de alarmare.

În ceea ce privește capacitatea de adăpostire a populației în caz de pericol, aceasta este acoperită doar în procent de 41,22 la sută.

Bianca METEȘ