Biserica din Pipirig a fost târnosită


Numeroşi credincioşi ortodocşi din Caransebeş au participat sâmbătă, 18 decembrie, la Slujba de târnosire a Bisericii din cartierul Pipirig. Sfânta slujbă a bisericii ce poartă hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” a fost oficiată de un sobor de preoţi în fruntea cărora s-a aflat P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului. Parohia din Pipirig a fost înfiinţată în anul 1995, de atunci credincioşii rugându-se într-un paraclis amenajat în fosta cantină a Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini. „Dacă noua Catedrală din Caransebeş şi biserica din Pipirig au început să fie construite în acelaşi timp, în urmă cu 10 ani, Dumnezeu a rânduit ca în acelaşi an să fie definitivate şi târnosite. Promisiunea către credincioşi a fost ţinută, pentru finalizarea acestei biserici Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului şi Consiliul Local al municipiului au alocat sume de bani, în aşa fel încât până la sfârşitul anului preoţii şi credincioşii să se poată muta definitiv în noul lăcaş de cult. Această zi a venit şi iată că astăzi dorinţa enoriaşilor s-a împlinit”, a precizat, în cuvântul său, Episcopul Caransebeşului

Locul pentru construcţia bisericii a fost binecuvântat de Episcopul Emilian Birdaş, în anul 1995, construirea lăcaşului a început în anul 2004, în timpul arhipăstoririi Preasfinţitului Părinte Episcop Dr. Laurenţiu Streza, actualmente Mitropolitul Ardealului, iar piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 2006, la praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Biserica a fost construită între anii 2004-2010, în stil bizantin, din cărămidă, este acoperită cu tablă de cupru, pictura urmând să fie executată în tehnică frescă. După oficierea Slujbei de târnosire a bisericii, Ierarhul a săvârşit dumnezeiasca Liturghie arhierească, în cadrul căreia a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Petrică-Ionuţ Timiş, secretar la Protopopiatul Caransebeş, şi pe părintele slujitor Pătruţ Bănăduc, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din municipiu. Totodată, Chiriarhul a oferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” – Clasa I pentru mireni, domnului Ion Marcel Vela, primarul municipiului. Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care o poate oferi Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului pentru merite deosebite aduse în folosul comunităţii ortodoxe. De asemenea, P.S.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a mai oferit „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” – Clasa a II-a pentru mireni, domnului Dan Ioan Vânătoru, pentru contribuţia adusă la construirea lăcaşului de cult.

Carmen SENCO