De Rugă, Dumnezeu le-a dat caransebeşenilor de toate


Ruga este, îndeobşte, cea mai însemnată sărbătoare în fiecare localitate, ea corespunzând cu sfinţirea Bisericii, de aceea mai este denumită şi „Hramul Bisericii”. Cu aceasta ocazie, „goştii” – musafirii, prietenii, din localităţile din jur sau mai îndepărtate, sosesc în prima zi, după care petrec la casa fiecăruia şi afară, în faţa căminelor culturale sau în avliile bisericilor.
La Caransebeş, Ruga a ţinut patru zile şi a avut un program cu o tematică pe gustul tuturor, atât al orăşenilor, cât şi al musafirilor veniţi din zone mai îndepărtate. Prima zi a Rugii, care a coincis cu sărbătorirea Zilei Europei, la 9 mai, a debutat cu reprezentaţia piesei de teatru „Căsătoria”, susţinută de Teatrul Naţional Târgu Mureş. A doua şi a treia zi au fost mai încărcate din punct de vedere artistic. Astfel, vineri, 10 mai, la ora 17, în prezenţa primarului municipiului, Marcel Vela, a P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, a secretarului de Stat Gheorghe Hogea, a deputatului Dan-Laurenţiu Tocuţ şi pe acordurile muzicii intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, din faţa Primăriei s-a dat startul Rugii, cu Parada participanţilor, a portului şi jocului popular, alaiul deplasându-se pe traseul ,,Arcul împăcării” – Piaţa Miron Cristea – Str. Episcopiei – Piaţa G-ral I. Dragalina – str. N. Bălcescu – str. Cloşca – Parc Teiuş. De la ora 18, pe scena din Parc au urcat primarul Marcel Vela, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, Gheorghe Hogea, cărora li s-au alăturat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, şi viceprimarul Cornel Galescu, care s-au adresat goştilor veniţi din satele vecine, precum şi formaţiilor participante, deschizând, oficial, „Ruga de la Oraş”. P.S. Lucian a binecuvântat sărbătoarea, rostind cu toţii „Tatăl Nostru”.
Sub genericul „Cântec, joc şi voie bună”, pe scenă s-a desfăşurat un spectacol de cântece şi jocuri populare, cu participarea Ansamblurilor „Gugulanul” din Borlova, instructor Gică Cocie, „Armenişana” – Armeniş, coregraf Dumitru Dragomir, ,,Dudeşteana” – Dudeşti, judeţul Timiş, instructor Maria Dudău, originară din Borlova, căsătorită în Dudeşti şi dansatoare la Ansamblul profesionist „Banatul” din Timişoara, „Florile Semenicului” din Bolvaşniţa-Vârciorova, instructori-coregrafi Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, „Junii Gugulani” ai Casei de Cultură din Caransebeş, instructor Adrian Jurchescu, „Bobocii Banatului” (cursul de joc popular de pe lângă Casa de Cultură din Caransebeş), „Săcana” – Sacu, instructor la ambele formaşii Ciprian Ambruş, precum şi dansatorii de la „Doina Banatului” din Caransebeş, instructori şi coregrafi Ioan Ghiaur şi prof. Ica Laţcu. Printre suitele de dansuri, s-au „strecurat” şi soliştii vocali, primul fiind bătrânul, dar tânărul în cântec Ştefan Isac, doinitoarea de excepţie Daniela Văcărescu, tinerii din familia Olanilor – Vanesa şi Alin, precum şi olteanca, căsătorită în Teregova, Ionela Bădălan. De la ora 20, a avut loc un spectacol extraordinar cu Ansamblul folcloric profesionist „Banatul”, din Timişoara, avându-i solişti vocali pe Doriana Talpeş, Florin Pistrilă, Maria Milu Sorescu şi Dumitru Teleagă, dirijor – Sebastian Roşca, iar coregraf, maestrul Miroslav Tatarici.
Sâmbată, de la ora 18, tot pe scena din Parcul Teiuş au evoluat Ansamblul folcloric de tineri din Seceani – Republica Serbia, urmat de Ansamblul de dansuri „Cununiţa” şi Fanfara din Bănia, instructor de dans Nicolae Borozan, conducătorul fanfarei – Pavel Bălan. De la ora 20.30 sărbătoarea gugulanilor a continuat cu un spectacol folcloric extraordinar cu Ansamblul „Vlastimir Pavlovic Carevac”, din Veliko Gradişte – Republica Serbia. Ambele formaţii din Serbia au fost coordonate de preşedintele Societăţilor culturale „Iandria-Tomici-Cici” şi „Vlata Tomatovici”, Nenad Veinovici şi Miroslavka Radici, care este şi coregraf. Au mai fost prezenţi, de asemenea, pe scena din Parcul Teiuş, cea mai bună recitatoare din Voivodina, Letiţa Jivoir, din satul Sutjeska, solista vocală Masa Voiovici şi solistul instrumentist care a excelat la orgă în cântece sârbeşti, dar şi jocuri bănăţene. Între aceste Ansambluri, a recitat „Ruga ca la Babilion” micuţa noastră artistă din Caransebeş, Elena Molea, îndrumată de prof. Maria Bârză. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu tinerii dansatori de la Ansamblul „Iedera”, din Oţelu Roşu, director Traian Barbu, instructor Ionuţ Tumbri.
În ziua de 12 mai, fiind şi Duminica Tomii, de la ora 9.30, din faţa Episcopiei, numeroşi creştini, preoţi, măicuţe, reprezentanţi ai clerului bisericesc, în frunte cu 12 ierarhi din mai multe judeţe, cu P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi cu primarul Marcel Vela, alţi demnitari de la nivel central şi judeţean, s-au deplasat către Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Moaştelor Sfântului Cuvios Antonie cel Mare de la Iezerul Vâlcii, aduse în Episcopia Caransebeşului de către o delegaţie a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de P.S. Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Din soborul de ierarhi au făcut parte ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, P.S. Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, P.S. Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, P.S. Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi P.S. Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului
De la ora 18, în faţa Catedralei a avut loc un concert de muzică clasică susţinut de Filarmonica de Stat din Arad, dirijor, Dorin Frandeş, concert-maistru – Traian Roman, iar Parcul Teiuş a fost gazda unui spectacol de muzică şi lupte de samurai, susţinut de Clubul „Sam-Sho” din Timişoara, precum şi percuţie la tobe japoneze cu maestrul Doru Roman, de la Filarmonica din Timişoara, program urmat de demonstraţiile de dans sportiv susţinute de cluburile „Magnum Team” din Caransebeş, „Dans Art” din Târgu Mureş şi de campionii mondiali Cristina Tătar şi Paul Moldovan. Scena a aparţinut apoi Alexandrei Ungureanu şi trupei „Crush”, programul artistic al Rugii fiind încheiat de un concert de-a dreptul incendiar al formaţiei „Direcţia 5”, care a electrizat pur şi simplu numerosul public prezent în parc.
Punctul final al „Rugii de la Oraş” l-a constituit, ca în fiecare an, alocuţiunea primarului Marcel Vela, care a mulţumit organizatorilor, participanţilor, celor care au asigurat buna desfăşurare a manifestării, amintind încă o dată că municipiul Caransebeş este un loc binecuvântat de Dumnezeu, discurs urmat de un impresionant foc de artificii.
Sonia BERGER
Ştefan ISAC