Credință, istorie și folclor în Cetatea CaransebeșÎn Ajunul Sfântului Nicolae, joi, 5 decembrie, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș a găzduit cea de-a doua ediție a Regalului artistic organizat de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, intitulat „Regal pentru Centenarul Bănățean în Cetatea Caransebeș”.
În colaborare cu Episcopia Caransebeșului, Colegiul Național „C.D. Loga”, Ansamblul „Junii Gugulani” și Trupa de dans „Magnum Dance Caransebeș”, sala de spectacole a Casei de Cultură din urbea de pe Timiș și Sebeș a fost transformată într-o miniatură a Banatului, în care credința oamenilor, transpusă în colind și tradiție, s-a împletit cu istoria și etnografia spațiului bănățean, creând astfel un Regal de excepție al iubirii de țară și de Banat, al obiceiurilor specifice Sărbătorilor de iarnă și al multiculturalității.
Printre momentele dedicate elementelor care alcătuiesc identitatea regiunii Banatului, Regalul a cuprins și momente dedicate modernității, prin care au fost subliniate caracteristicile societății contemporane, dar și probleme cu care se confruntă îndeosebi generația tânără.
La eveniment au luat parte reprezentanți ai instituțiilor de cultură din municipiu, un număr mare de copii și tineri, dar și spectatori de toate vârstele.
Roxana NOVACOVICI