Dana Haidău vrea să aibă propria „voce” în pictură


În organizarea Primăriei municipiului Caransebeş şi a Casei de Cultură „George Suru”, joi, 23 ianuarie, la Galeria de artă „Corneliu Baba” a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură intitulată „Emoţii”, autoare Dana Haidău. În faţa unui numeros public a luat cuvântul dr. Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură, care a spus că Dana Haidău este pentru prima dată la Caransebeş în faţa unui public iubitor al artei plastice, a prietenilor săi, dar şi a celor care participă permanent la evenimentele pe care Casa de Cultură le organizează. Expoziţia a surprins publicul, pe toţi cei care cunosc mişcarea plastică, pentru că despre Dana Haidău nu se ştiau prea multe lucruri.

Dana Haidău vine dintre acei artişti care nu au urmat o şcoală de artă, ci pictează din plăcere, şi asta de doar patru ani. Intenţionat – a spus Ioan Cojocariu – ea nu a urmat şcoli în domeniu, pentru a nu fi influenţată de anumite curente şi considerând că doar astfel poate avea „vocea” ei. „În general, se aşteaptă din partea celor care nu urmează o şcoală de artă – liceu, facultate etc. – să vină cu chestiuni infantile, cu acuarele, cu tot ceea ce ţine de plasticienii începători, dar ne-am trezit în faţa unui talent viguros, venind cu două maniere de a picta – un acril ales pe pânză, unde să apară chestiuni de suprarealism. Surprinzătoare este acea tehnică „incaustum”, în care se foloseşte partea de foc, utilizată de obicei mai mult la icoane, prin care artista arată un deosebit simţ al culorilor puse pe pânză şi vrea să arate cum lumina apare în diferite medii. Avem în faţă o pictură care trezeşte un viu interes, pune multe semne de întrebare, şi ne gândim care va fi viitoarea expoziţie a artistei, pentru că ea nu se va opri aici”, a spus Ioan Cojocariu.

La vernisaj a participat şi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ, care, impresionat de ecourile pe care le-a stârnit pictura Danei Haidău, a promis că va încerca să convingă Secretariatul Camerei Deputaţilor ca lucrările artistei din Caransebeş să îşi găsească locul pe holurile clădirii Parlamentului. „Surprizător, artista, la fiecare tablou, a venit cu câte un poem, în diferite registre, care are legătură cu tabloul respectiv. Pe unele le-a nimerit, pe unele nu, dar, oricum, Dana Haidan dovedeşte talent şi arată că este un om care a citit, a umblat, care nu este chiar la prima încercare de acest fel, fiindcă nu poţi să scoţi la prima respiraţie poeme, să pictezi în aşa fel la prima mână. Se vede că are exerciţiu şi că este pe drumul cel bun. Domnia-sa lucrează şi în domeniul afacerilor, este şi psiholog, dar mai merge şi pe această latură, a picturii şi literaturii. În patru ani, a realizat peste 50 de tablouri. Aşteptăm următorul pas, care să fie mai matur, să se vadă un progres de la expoziţia de azi, la cea care va veni”, a spus parlamentarul caransebeşean.

Ştefan ISAC