Cristoph Oetterli-Spaar, „onorat” de Caransebeş


În luna octombrie a anului trecut, consilierii locali au hotărât să acorde titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş” lui Cristoph Oetterli-Spaar, din Elveţia, membru activ al Asociaţiei „Zukunft mit Rumänien” – „Viitor cu România”. La vremea respectivă, oaspetele nu a putut veni la Caransebeş, însă a făcut-o luni, 4 mai, când, împreună cu o delegaţie din Ţara Cantoanelor, a fost prezent în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului, pentru a i se înmâna distincţia în cadru oficial, în deschiderea şedinţei de Consiliu local.

Cristoph Oetterli-Spaar a fost, timp de 20 de ani, primarul unui oraş din Elveţia, iar după pensionare s-a implicat în acţiuni de parteneriat şi ajutorare a municipiului Caransebeş, el fiind, de fapt, cel care a generat ideea de învăţământ dual, de pregătire tehnică la cele două licee tehnologice din municipiu – „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă” –, dotând atelierele şi ocupându-se inclusiv de partea de educaţie şi pregătire profesională, alături de maiştrii şi profesorii de specialitate de la cele două unităţi de învăţământ.

Ne simţim onoraţi să avem un asemenea partener – Asociaţia „Zukunft mit Rumänien” din Elveţia –, care a fost mereu alături de caransebeşeni, de instituţiile din municipiu, devenind prieteni deja vechi ai noştri, şi iată, acum, şi Cetăţeni de onoare ai oraşului”, a spus primarul Marcel Vela.

Această onoare care mi s-a făcut arată o dată în plus că Asociaţia «Zukunft mit Rumänien» din Elveţia este preţuită pentru activitatea ei şi este, de asemenea, cunoscută aici, în Caransebeş. Suntem cu toţii convinşi că această onoare va produce foarte multă bucurie tuturor membrilor asociaţiei. Aceştia vor afla, în acest fel, efectul pozitiv al donaţiilor noastre. Doresc să subliniez, totodată, că, fără ajutorul preţios pe care l-am primit de la foarte multe persoane din administraţia caransebeşeană, din cadrul Bisericii şi al sistemului de învăţământ, nu am fi putut să realizăm toate aceste lucruri. Cu această ocazie, doresc să le mulţumesc tuturor aceleora care ne-au sprijinit în acţiunile noastre umanitare întreprinse în municipiul Caransebeş şi să îi rog, în acelaşi timp, să continue să ne sprijine în activitatea viitoare. Din păcate, timpul nu ne permite să prezentăm toate proiectele pe care le desfăşurăm în cadrul municipiului dumneavoastră, dar aş aminti că avem aici două tipuri de proiecte, şi anume o categorie care sunt foarte palpabile, respectiv cele legate de ateliere şi alte amenajări, inclusiv utilajele corespunzătoare, dar şi proiecte sociale, care sunt la fel de importante pentru noi şi care se pot simţi doar cu sufletul. Municipiul Caransebeş şi locuitorii săi ne sunt foarte aproape, nouă, conducerii şi tuturor membrilor asociaţiei, şi sperăm să ni se ofere şi în continuare posibilitatea să putem veni la dumneavoastră, pentru a vă sprijini şi în viitor”, a spus, în discursul ţinut în plenul şedinţei de Consiliu local, Cristoph Oetterli-Spaar, cel mai nou Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş.

Sonia BERGER