Gheorghe Popovici, profesor şi… drumeţ


Un om, un nume

Gheorghe Popovici, profesor şi… drumeţ

Gheorghe Popovici s-a născut în data de 30 august 1958, la Sicheviţa, o comună frumoasă, aproape de Dunăre. Este un mare intelectual al localităţii, un om deosebit, este unul dintre oamenii ce a lăsat în urma sa ceva dăruit tuturor cu drag: UN GHID TURISTIC, despre care vom mai vorbi şi cu alte ocazii.

La numai 21 de ani, respectiv 1979, şi până în 1984, se califică ca inginer mecanic, după care, între anii 1984-1988, îl găsim la UCM Reşiţa, în această perioadă ocupând şi funcţia de profesor universitar. Din anul 1988, este decan FSEA/FTSSE în cadrul Universităţii „Eftimie Murgu”, din Reşiţa, cu o activitate didactică şi de cercetare la nivel de facultate. În perioada 1991-1995 devine Doctor în inginerie (Tehnologie mecanică asistată de calculator). În 1997, efectuează o specializare în Sisteme informatice şi marketing electronic, iar între 2004-2007 îşi face doctoratul în Economie (marketing).

Prof. Gheorghe Popovici s-a format la Universitatea (Politehnica) Timişoara, Facultatea de mecanică, iar în 1997, a fost şi la L’UT Bethune, în Franţa. La Politehnica din Timişoara termină studii universitare şi studii doctorale, iar în Franţa, studii posuniversitare. Are o bogată activitate, prezentând lucrări cu caracter ştiinţific. Începând cu anul 1975, până în 1987, a prezentat nouă referate la USSM Caransebeş, iar între 1978-1988 a prezentat şase manifestări ştiinţifice la USSM judeţean. În perioada 1987-1997, a prezentat mai multe studii în cadrul Catedrei de perfecţionare post-universitară a medicilor, între 2002-2004 a participat la trei Simpozioane internaţionale, la Timişoara, în domeniul Stomatologiei, iar în perioada 2002-2007, la două Congrese internaţionale, primul al Constanţa şi al doilea la Varna. Primul grad didactic universitar, Gheorghe Popovici l-a obţinut în 1988, până în 1991 fiind asistent suplinitor, a urmat apoi, între 1991-1993, asistent titular, între 1993-1996 a fost lector/şef de lucrări, în perioada 1996-1999 conferenţiar universitar, iar de atunci şi până în prezent, profesor universitar. În managementul universitar a deţinut funcţiile de şef de catedră (CSE), 1996-2004, prodecan (FSEA) 2004-2008; decan (FSEA/FTSSE), 2008-2012.

Gheorghe Popovici a dobândit competenţe profesionale în Tehnologia construcţiilor de maşini – Proiectare tehnologică, Programare calculatoare, Tehnologii neconvenţionale (criogenie), Proiectare asistată de calculator, Sisteme informatice de marketing, Marketing online – E-learning, Marketing turistic, Marketingul locurilor, Marketing sportiv, Managementul marketingului.

Pe lângă cărţile de specialitate editate în acest timp, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici s-a ocupat şi de scrierea „Ghidului turistic al Banatului Montan”, care i-a luat 10 ani de muncă şi de drumeţii. Şi pentru că, pe lângă toate acestea, el este şi un iubitor al muzicii populare, mi-a dăruit şi mie un exemplar. Este cartea pe care oricine ar trebui să o deţină, ca să cunoască toate minunăţiile acestor zone. Autorul mai spune că a făcut acest ghid pentru a spune tinerilor, şi nu numai lor, că există în Banatul nostru frumuseţi care merită văzute. Gândul domniei-sale de a vorbi şi de a scrie despre Banat s-a materializat, spunând că putem să facem un altfel de turism aici, un turism care să le ofere oamenilor natura aşa cum am reuşit să o păstrăm, dar şi produse naturale şi mâncăruri gustoase. Să se afle că Banatul Montan se parcurge cu picioarele desculţe prin iarbă şi prin apă, că un turist are ce să facă în zonă luni de zile. Are 100 de obiective, de la suta de ori Banat, la zece legende şi adevăruri de povestit, până la zece trasee turistice. Şi ce este mai atrăgător la acest ghid este faptul că el conţine fotografii color din zonele turistice despre care se vorbeşte. Cu aprobarea autorului, vi le vom prezenta şi noi în numerele viitoare, ca apoi dumneavoastră, dragi cititori, să vă convingeţi de adevăr la faţa locului, în mână cu acest ghid, pe care îl puteţi cumpăra de la librăriile din judeţ.

Ştefan ISAC