A fost „Sara de Ajun” la muzeul caransebeşean…Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, a organizat joi, 5 decembrie, la sediul instituţiei de cultură, spectacolul tradițional de colinde intitulat „Asta-i Sara de Ajun!”.
La acest eveniment de suflet au participat corurile Grădiniței P. P. 4 Caransebeș – Grupa veverițelor, coordonatoare Maria Țuican și Simina Coșariu, Episcopiei Caransebeșului, coordonator pr. Gheorghe Tistu, şi al Seminarului Teologic Ioan Popasu Caransebeș, coordonat de pr. Petru Paica, precum şi grupurile de colindători „Zestrea Gugulanilor”, coordonator Simion Dragalina, şi cel al Casei de Cultură „George Suruˮ Caransebeș, solistă Cristina Răduţ, coordonat de Daniela Văcărescu.
„Crăciunul este sărbătoarea mult-aşteptată de copii şi adulţi cu mare bucurie, atât pentru obiceiurile religioase, cât şi pentru cele laice. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar care se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate. În folclorul românesc, Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradiţional, cel mai bogat şi colorat prilej de manifestări folclorice. Muzeul din Caransebeș promovează patrimoniul cultural românesc al tradițiilor orale și al obiceiurilor de iarnă. Corurile prezente au adus în fața publicului colinde tradiționale, precum și momente de obiceiuri tradiționale care marchează momentul magic al Crăciunului”, ne-a spus Dacian Rancu, directorul muzeului. (M. Doman; foto: M. Oancea)