Parastasul coriştilor, la „Biserica Sf. Ioan”


Corul Catedralei „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş, înfiinţat în anul 1924, a sărbătorit anul trecut 90 de ani de existenţă. P.S. Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu un sobor de preoţi au participat la această sărbătoare, unde coriştii au primit câte o Diplomă de Excelenţă şi o insignă inscripţionată cu 90 de ani de existenţă.

De când s-a înfiinţat, anual membrii corului i-au comemorat, printr-un parastas, pe cei plecaţi pe drumul fără întoarcere. În fotografia care datează din anul 1966, este surprins tocmai un astfel de eveniment, în Biserica ,,Sf. Ioan” din Caransebeş, la care participă dirijorul corului, prof. Gheorghe Dobreanu, preotul Ilie Câmpeanu (cel care citeşte pomelnicul) şi preotul Ioan Theodorovici.

Şi în acest an, în a doua zi de Rusalii, tot la această biserică, a avut loc parastasul la 91 de ani, organizat în memoria compozitorilor, dirijorilor, preoţilor, coriştilor trecuţi în nefiinţă, a tuturor celor care au slujit la Catedrala „Sf. M. Mc. Gheorghe” de la înfiinţare până astăzi. La eveniment au participat coriştii și cei trei dirijori – prof. Maria Poneţchi, dr. Paraschiva Oniţa Truşcă şi dr. Traian Jiva. Slujba de pomenire a celor plecaţi a fost săvârşită şi pomenită de Pr. ic. stavr. Teodor Dănuţ Coste, Pr. consilier ic. stavr. Gabriel Gozman Pop, Pr. ic. Mihai Mircea Iliuş Olaru, Diac. Negoiţă Bona Tarţa şi Diac. Liviu Bojin.

Din anul 2002, în cadrul unui eveniment la care a fost prezent și P.S. Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, acest cor a primit numele dirijorului prof. Gheorghe Dobreanu, cel care a dirijat cel mai mult, timp de 21 de ani, această formație artistică. Corul numără 40 de membri, și a participat la numeroase festivaluri şi slujbe religioase în mai multe biserici din ţară.

Ştefan ISAC