„Aşchia nu sare departe de bucium”


Celebrul şi popularul frizer caransebeşean Tibi Oghercin, cel care a pus bazele salonului „Figaro”, spunea odată că cei mai fericiţi părinţi sunt aceia care lasă moştenire urmaşilor meseria pe care a practicat-o tata.

Tibi s-a născut în data de 17 septembrie 1935, în comuna Jebel, judeţul Timiş. La numai 14 ani, în 1949, Tibi, ucenic fiind, învăţa meseria de frizer, avându-l „maistor” pe Laica Dănilă, tot din Jebel, prieten bun cu regretatul violonist Efta Botoca. La vârsta de 19 ani, Tibi s-a angajat, tot ca ucenic, la Cooperativa Meşteşugărească „Higena”, din Caransebeş, devenită mai târziu Cooperativa „Semenicul”, de astă dată ca frizer. Tânărul Tibi, cu ambiţii mari, pus pe muncă, şi-a propus să demonstreze că într-o zi va fi recunoscut drept cel mai popular frizer din zonă. Până la pensie, şi-a practicat meseria într-o unitate de lux din centrul Caransebeşului.

Meseria de frizer a transmis-o şi celor doi feciori ai lui – Tibişor şi Claudiu. După 45 de ani de muncă, în 1990, Tibi Oghercin a ieşit la pensie, în 1 noiembrie, în acelaşi an închiriind un spaţiu şi înfiinţând, împreună cu cei doi fii şi cu nora Dana, prima frizerie privată din Caransebeş, căreia i-au pus numele „Figaro”. Atunci când s-a putut, cei patru au cumpărat un spaţiu mai mare, pe Str. Ardealului, la nr. 14, unde oferă şi acum servicii de frizerie, coafură, manichiură şi pedichiură, atât clienţilor de pe raza municipiului Caransebeş, cât şi celor din localităţile limitrofe, cei din generaţia lui Tibi senior găsind aici un excelent loc de întâlnire, unde să-şi amintească de vremurile de altădată.

Serviciile oferite de salonul „Figaro” clientelei de ambele sexe sunt de o calitate ireproşabilă. Şi la frumoasa vârstă de 79 de ani, Tibi este activ şi vine în fiecare zi la frizerie câteva ore, pentru a-şi servi prietenii din tinereţe, cu care mai schimbă câteva cuvinte.

Stând de vorbă cu Claudiu şi cu Dana, aceştia mi-au spus că prin prestaţiile lor doresc să satisfacă cele mai sofisticate dorinţe ale clienţilor. „Succesul depinde în cea mai mare măsură de felul în care vom satisface cerinţele pieţei. Succesul este direct proporţional cu calitatea serviciilor pe care le oferim clienţilor noştri şi cu grija pe care o manifestăm faţă de aceştia”, ne-a spus Claudiu.

De ziua lui Tibi, în data de 17 septembrie, la salonul „Figaro”, subsemnatul, împreună cu Dana şi Claudiu, având-o „complice” pe Elis din America, am organizat o surpriză pentru sărbătorit, care în acel moment se afla în Statele Unite, cu soţia Elza. Am invitat la „Figaro” o parte dintre prietenii şi clienţii pe care i-a avut Tibi, încă de când lucra la Cooperativa „Semenicul”, pentru a-l felicita şi a-i cânta „La mulţi ani”, totul petrecându-se în direct, prin intermediul internetului. Tibi, care nu se aştepta la aşa ceva, s-a bucurat foarte mult pentru că nici la cei 79 de ani, şi nici în America, prietenii lui dragi nu l-au uitat. Emoţia a fost atât de mare, încât l-au podidit lacrimile. Alături de el, acolo, în America, au fost soţia, nepoata Elis, soţul ei Alex, cei doi strănepoţi Alexandru Julian şi Marco Jonathan, precum şi cuscrii Adina şi Mon.

Nu pot să închei acest articol fără a aminti că, pe lângă dragostea pentru meseria de frizer, Tibi mai este îndrăgostit şi de muzicuţă. Cu aceasta, fiind la Cooperativa „Semenicul”, a participat la mai multe concursuri alături de colegii de aici. Dacă nepoata Elis a cântat şi cântă la chitară, ducându-i bunicului mai departe cântecul de acasă în America, Tibi cântă la muzicuţă, antrenându-l pe această linie pe strănepotul Alexandru. De aceea am spus că „aşchia nu sare departe de bucium”, Tibi având urmaşi demni de toată lauda atât în meseria de frizier, cât şi în muzică.

Ştefan ISAC