Codul Urbanismului și Codul Silvic, dezbătute în această sesiune parlamentară



În această sesiune parlamentară se vor dezbate și se vor vota la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, două legi de interes național: Codul Urbanismului și Codul Silvic.
În cadrul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților în ceea ce privește Proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, și Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii Nr. 46/2008-Codul Silvic, precum și privind stabilirea unor măsuri în domeniul silviculturii, se vor putea depune amendamente, astfel încât să nu existe greșeli sau aspecte omise, fiind două legi extrem de importante pentru dezvoltarea României pe termen lung.
Încurajez pe această cale administrațiile locale și județene să citească proiectele, care sunt publicate pe site-ul Camerei Deputaților, și să vină cu observații, acolo unde consideră că ar putea fi aduse îmbunătățiri.
Calitatea vieții oamenilor depinde în mod direct de spațiul în care trăiesc zi de zi, de modul în care acesta este planificat și organizat, și de modul în care construcțiile sunt proiectate și realizate. Astfel, scopul reformei asumate prin elaborarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, are ca finalitate îmbunătățirea calității vieții oamenilor atât din mediul rural, cât și din cel urban. Analizele realizate au evidențiat necesitatea îmbunătățirii, simplificării și adaptării cadrului legal din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor la nevoile și oportunitățile actuale de dezvoltare ale populației, precum și la perspectivele de creștere economică. Sunt necesare reglementări care să încurajeze tranziția spre clădiri verzi, reducerea termenelor de avizare-autorizare a construcțiilor, reducerea distanței și timpului aferente navetei pentru populație, creșterea accesibilității cetățenilor la servicii de interes general, asumate de România în PNRR.
În ceea ce privește Codul Silvic, trebuie menționat că România s-a angajat să împădurească și să reîmpădurească o suprafață de 56.700 ha, până în anul 2026, ca țintă în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Așadar, trebuie luate măsuri legislative referitoare la crearea cadrului pentru implementarea lucrărilor de împădurire și, de asemenea, este nevoie de modificarea anumitor aspecte din Codul Silvic astfel încât să se reducă fundamental actualele defrișări ce au loc, care afectează atât mediul, cât și economia țării.
Îndemnăm administrațiile locale și județene să analizeze cele două proiecte de lege și sunt convins că în urma dezbaterilor din Parlament vom ajunge la o formă finală care să fie în beneficiul României.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin