„Cetăţeanul de Onoare” Ioan Dragalina se întoarce la CaransebeşRodica Voiculescu, nepoata Generalului Ioan Dragalina, a donat Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş placheta și diploma prin care Primăria municipiului i-a atribuit Eroului de la Jiu titlul de Cetățean de Onoare Post Mortem al oraşului care păstrează în Parcul Central o statuie a acestuia.
Printr-o scrisoare de mulțumire adresată managerului instituției, nepoata generalului, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, singura rămasă în viață, s-a deplasat la Caransebeș, alături de doi strănepoți ai eroului, unde a participat la festivitățile dedicate acestuia, care au avut loc în 23 septembrie anul trecut, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea Generalului.
Cu acest prilej, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a organizat, alături de mai multe instituții de cultură și la solicitarea col. (r) Natalia Damian, președinta Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, o manifestare menită să prezinte importanța actelor de vitejie pe care caransebeșeanul Ioan Dragalina le-a lăsat în urmă.
Astfel, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, oaspeții au putut admira o partea colecției instituției, dedicată Generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. (r) Liviu Groza, de care se îngrijește Maria Gherguța.
Generalul lăsa testament următoarele rânduri: „Sărac am intrat în Armată, sărac părăsesc această lume. Las copiilor mei (a avut doi băieți și patru fete) cinstea numelui de ROMÂN”.
În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București. O familie dăruită pentru formarea României Mari. Acesta a fost idealul și păcat că Generalul nu a reușit să vadă România Mare și să trăiască sub Drapelul care a dovedit că România a realizat Unitatea Națională, informează muzeul caransebeşean pe pagina sa de socializare.
Întoarsă în Suedia, nepoata Generalului a ținut ca prin Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu, coordonată de către col. (r) Natalia Damian, să doneze muzeului caransebeșean placheta în original și diploma de „Cetățean de onoare al Caransebeșului”, oferite de autoritățile orașului în semn de prețuire, pentru ca și vizitatorii muzeului din anii ce vor veni să poată admira aceste documente.
Geanina LUCA