Cele două ambiţii ale primarului Felix BorceanPrimarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit în cadrul unei recente conferinţe de presă despre lucrările edilitare care se desfăşoară în municipiu.
Astfel, proiectul de reparaţii ale unor străzi din oraş este realizat în proporţie de 60 la sută, însă, a spus primarul, totul depinde de vreme şi de disponibilitatea constructorului de a duce la bun sfârşit lucrările propuse.
„Mai sunt câteva străzi de finalizat, mai este Dâlma Teiuşului, după care o să intrăm în iarnă şi o să ne concentrăm mai mult pe situaţia potenţială care s-ar putea ivi, de a avea o iarnă mai dificilă. Suntem în proces de achiziţionare a unor utilaje pentru a eficientiza deszăpezirea în municipiu, în eventualitatea în care vom avea de a face cu o iarnă mai grea. În ceea ce priveşte Colegiul Naţional «C.D. Loga», acolo lucrarea este finalizată, atâta doar că mai există câteva imperfecţiuni pe care le-a constatat comisia de recepţie, iar constructorul are la dispoziţie două săptămâni pentru a pune la punct aceste lucruri. De asemenea, şi la locul de joacă din Parcul Dragalina s-a făcut o recepţie, însă s-au constatat şi acolo câteva disfuncţionalităţi pe care firma are obligaţia să le remedieze”, a spus Felix Borcean.
Primarul municipiului a mai precizat că doreşte să mai realizeze două lucruri, „cele două ambiţii” pe care le-a avut şi în mandatul trecut, dar care, din anumite motive, nu au putut fi duse la bun sfârşit.
Concret, este vorba despre faptul că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a declarat eligibile două fișe de proiect depuse de Primăria Caransebeș pentru pregătirea de documentații tehnico-economice prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, în perspectiva unei eventuale finanțări în cadrul programelor din perioada 2021-2027. Primul se referă la „Sistem integrat de mobilitate urbană durabilă în municipiul Caransebeş: amenajarea pistelor pentru biciclete, modernizarea şi optimizarea reţelei de transport în comun şi a infrastructurii conexe”, în sumă de 5,6 milioane de euro, proiect în cadrul căruia se vor achiziţiona autobuze sau microbuze electrice, vor fi amenajate staţiile de autobuz, se va înființa un nou traseu pentru transportul public în comun cu o lungime de 14,8 km dus-întors, care va conecta cartierele Cazărmii şi Ţarinei cu zona Gării şi zona comercială din Pipirig, se vor realiza 33 de kilometri de piste de biciclete și se vor reabilita şi moderniza trotuarele din municipiu.
Prin cel de al doilea proiect se încearcă revitalizarea și amenajarea a şase terenuri neutilizate din Caransebeș, respectiv „Parcul Amfiteatrului”, situat pe strada Godeanu, în suprafaţă de 3.411 mp, „Parcul Vila Popov” – strada Corcana, 8.803 mp, „Luna Parc 1” și „Luna Parc 2”, ambele în Valea Cenchii, cu suprafeţe de 1.267 mp, respectiv 2.915 m, „Parcul Soarelui” – strada Antoniu Secvens, 2.792 mp, și „Parcul Teilor” de pe Aleea Sportivilor, de 1.338 mp.
Pentru aceste două proiecte – a mai spus Felix Borcean –, se pot finanța deja prin Programul Operațional Asistență Tehnică studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, dar și alte documentații necesare, pentru ca în 2021, când se deschide noul ciclu de finanțări europene, toate aceste documentații, fără de care nu se pot obține bani europeni, să fie deja pregătite.
Sonia BERGER