Rusca Montană, comuna cu monumente


De puţină vreme, la intrarea în Rusca Montană vizitatorii sunt întâmpinaţi de două monumente. Pe lângă cel al Turismului, ridicat în 1936 de Clubul Turistic Bănăţean din Caransebeş, aici a fost inaugurat recent şi Monumentul comunei. Evenimentul a avut loc cu ocazia sărbătoririi, la 15 septembrie, a Zilei Turismului, comuna încearcând să fie recâştigată pentru turismul românesc.

Monumentul Turismului, un obelisc înalt de aproximativ doi metri, realizat din marmură albă, aşezat pe un piedestal tot din marmură, este amplasat într-un mic parc, la intrarea în comună, şi se crede că este unic în Europa şi chiar în lume. Doar în Israel se cunoaşte că există un „frate” al acestuia, însă el este dedicat ghizilor din toată lumea, cel de la Rusca Montană fiind dedicat exclusiv turismului.

Zilele trecute, în apropiere a fost inaugurat încă un monument, de data aceasta, al comunei Rusca Montană, din marmură de Ruschiţa, cunoscută ca având cea mai bună calitate din Europa, după cum a spus primarul localităţii, Adorian Solomonesc. „Este o zi pe care ar trebui să o extrapolăm la nivelul întregului judeţ. În strategia pe termen scurt şi mediu pentru Caraş-Severin, o prioritate o reprezintă dezvoltarea turismului. Nu întâmplător, Consiliul Judeţean s-a implicat în dezvoltarea a patru regiuni mari, în care să reuşim să promovăm turismul. Este vorba de Clisura Dunării, Muntele Semenic, Muntele Mic şi Vârful Ţarcu, cu toate localităţile din zonă”, a declarat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

La inaugurare a fost prezent şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu. „Sunt bucuros să particip la un asemenea eveniment, care arată, pe de o parte, implicarea primarului comunei, pe de altă parte arată frumuseţea acestor locuri. În plus, în acest fel comuna se poate face cunoscută, lucru care va aduce şi turişti mai mulţi într-o aşa zonă minunată”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Pe acest monument sunt arborate trei streaguri – al României, al Uniunii Europene şi, în premieră, cel al comunei Rusca Montană, iar în vârf se află un vultur, care simbolizează puterea. Monumentul dedicat comunei Rusca Montană a fost realizat benevol de către sculptorii de aici, iar piatra a fost donată de către reprezentanţii Carierei de marmură de la Ruschiţa.

Mădălina DOMAN