Catedrala Episcopală şi-a prăznuit ocrotitorul


La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua Catedrală Episcopală din Caransebeş şi-a prăznuit ocrotitorul. Anul acesta, bucuria duhovnicească a fost întregită prin aducerea, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, moaştelor Sfintei Muceniţe Tatiana, de la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana au fost aduse spre închinare pentru prima dată în mijlocul credincioşilor bănăţeni. În ajunul praznicului, şi pe parcursul nopţii, acestea s-au aflat la Mănăstirea Vasiova, iar la orele dimineţii au fost aduse în oraşul de reşedinţă al Eparhiei Caransebeşului.

În ziua praznicului, în municipiu a avut loc procesiunea cu moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana şi cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, de la Reşedinţa episcopală la noua Catedrală, apoi ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi de PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească. Vorbind despre însemnătatea acestei zile pentru credincioşii din Caransebeş, ÎPS Irineu a mărturisit: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu încuviinţarea ÎPS Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la cererea Preasfinţitului Părinte Lucian, astăzi am săvârşit Slujba de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei Sfinte Catedrale, ajutătorul şi mijlocitorul înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. Totodată, cu această venire a noastră, am însoţit sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Tatiana, sfântă care a pătimit la Roma în secolul III, între anii 250-260 de la naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A fost crescută de un patrician, mare demnitar la Roma, a fost profesoară, şi din această postură i-a învăţat şi îndemnat pe tineri în tainele credinţei în Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta Muceniţă Tatiana a împlinit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, s-a străduit să înfrumuseţeze sufletul şi viaţa ei cu virtuţi şi cu fapte bune, iar prin aceste fapte bune ea a deschis inima lui Dumnezeu şi a arătat că iubirea nu este un lucru care trebuie trăită numai cu cuvântul, ci este mai degrabă o experienţă a faptelor”.

La Sfânta Liturghie au participat autorităţi centrale, judeţene şi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din Caransebeş şi din împrejurimi, cu toţii împărtăşindu-se din darurile duhovniceşti ale acestei importante zile de praznic pentru credincioşii Banatului de Munte. La finalul acesteia, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, Consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional, a primit, din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa I, pentru clerici. Răspunsul la Sfânta Liturghie a fost dat de Corul Catedralei „Învierea Domnului”, dirijat de diacon Gheorghe Tistu.

Catedrala Episcopală din Caransebeş, lăcaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de Munte, a primit, la 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi un al doilea hram, ocrotitorul Catedralei devenind Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional, „Învierea Domnului”.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat Ocrotitor al Banatului, aici era socotit ca Ocrotitor Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile şi schiturile de tradiţie din Banat au ca Ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În Episcopia Caransebeşului, pe lângă Catedrala episcopală, şi Mănăstirea Vasiova, Schitul Muntele Mic, precum şi Schitul Semenic cinstesc ca Ocrotitor pe Sfântul Ilie.

Carmen SENCO