Prietenia, în sarbatoare la Constantin Daicoviciu


La sfârşitul săptămânii trecute, Centrul Cultural Multifuncţional de la Maciova, de pe Str. Muzicanţilor, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Vineri, 25 iulie, o delegaţie din comuna Montrevel-en-Bresse, compusă din 24 de persoane, în fruntea cărora s-au aflat Jocelyn Wlassewitch şi Bernard Fontaineau, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Asociaţiei de Cooperare şi Solidaritate Internaţională din localitatea franceză, au luat parte la sărbătorirea a 25 de ani de parteneriat cu comuna Constantin Daicoviciu, evenimentul fiind consfinţit printr-un act oficial.

Cu acest prilej, administraţia locală i-a conferit preşedintelui asociaţiei, Jocelyn Wlassewitch, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Constantin Daicoviciu”, iar lui Bernard Fontaineau, care a făcut parte din delegaţia care, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, a venit cu primul transport umanitar în Banat, i-a fost acordat un act de cinstire. Vicepreşedintele Asociaţiei de Cooperare şi Solidaritate Internaţională Montrevel-en-Bresse fusese făcut Cetăţean de Onoare în 2010, atunci când a avut loc inaugurarea Centrului Cultural Multifuncţional de la Maciova, obiectiv realizat cu finanţare comună, la care partea franceză a participat cu 65 la sută din cheltuieli, restul de 35 la sută fiind pus din bugetul local al comunei Constantin Daicoviciu. În plus, gazdele le-au mai oferit partenerilor francezi o cupă care – a dat asigurări Jocelyn Wlassewitch – va sta la loc de cinste în vitrina asociaţiei.

În încheierea manifestării, Ansamblul „Perla Banatului” din Lugoj a susţinut un program de dansuri şi muzică populară, după care, la focul de tabără cu muzică ţigănească, francezii n-au ezitat să se alăture dansatorilor localnici.

Din comună, la evenimentul de vineri au luat parte 100 de persoane care, de-a lungul celor 25 de ani de parteneriat, au participat la programele derulate de cele două părţi, toată lumea prezentă la sărbătoarea prieteniei primind suveniruri din partea administraţiei locale.

Doi dintre membrii delegaţiei franceze au rămas la Constantin Daicoviciu şi după plecarea colegilor lor în voiajul pe care îl întreprind în România, ei întâlnindu-se cu reprezentanţi ai Consiliului local al comunei, pentru a discuta viitoarele proiecte în acest parteneriat, precum şi constituirea unei noi asociaţii. Din aceasta – ne-a informat primarul Daniel Boambeş – vor face parte cetăţeni din toate satele comunei, ei urmând să desfăşoare, benevol şi tot în parteneriat cu francezii, acţiuni de înfrumuseţare a localităţii, precum şi schimburi culturale şi profesionale cu partea franceză. În acest sens, s-a stabilit deja ca, anul viitor, un număr de zece specialişti din diverse domenii să meargă în schimb de experienţă la Montrevel-en-Bresse. De asemenea, ne-a mai spus Daniel Boambeş, vor beneficia de sprijin financiar câteva familii sărace din comunitatea romă şi va fi amenajată o tribună la stadionul pe care joacă echipa locală de fotbal.

Cel mai important lucru, însă, este faptul că prietenii francezi au fost primiţi de localnici cu foarte multă căldură, ei fiind cazaţi acasă la familiile cetăţenilor din Constantin Daicoviciu. Sâmbătă, când cea mai mare parte a delegaţiei a plecat spre Băile Herculane, oamenii din comună au venit în număr extrem de mare la Primărie, pentru a-i conduce şi a-şi lua rămas-bun, lucru care i-a bucurat nespus pe prietenii francezi. Aş dori să mulţumesc, şi pe această cale, concetăţenilor mei pentru căldura şi ospitalitatea cu care i-au primit pe oaspeţii noştri din Franţa”, a mai spus Daniel Boambeş.

Delegaţia franceză din Montrevel-en-Bresse a vizitat şi instituţiile din comuna Sacu, ocazie cu care s-au purtat discuţii cu oficilităţile locale, privitoare la colaborarea dintre comunităţi şi posibilitatea realizării unor proiecte comune.

Bianca METEŞ