Caraş-Severinul are probleme cu… alcoolul!


În cadrul unei şedinţe care a avut loc recent la Prefectură, s-a ajuns la concluzia că principalele domenii vizate de flagelul pe care îl reprezintă evaziunea fiscală în Caraş-Severin sunt contrabanda cu ţigări şi cu alcool, dar şi cazanele pentru ţuică. În perioada cuprinsă în raportul oficialilor Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, cele mai mari probleme le înregistrează cea de a treia categorie, aceea a cazanelor.

„Din păcate, Caraş-Severinul nu dispune de un antrepozit fiscal autorizat la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi nici nu funcţionează astfel de antrepozite pe raza judeţului, iar direcţiile principale se referă la activitatea de vămuire pentru operaţiunile de vămuire a importurilor pentru ţări noneuropene şi pentru activitatea de accize pentru ţuică, a spus Doru Cozma, director executiv D.J.A.O.V. Caraş-Severin.

Deşi cantitatea de ţigări introduse ilegal pe teritoriul vamal anul acesta este simţitor redusă faţă de anul trecut, nu acelaşi lucru se poate spune despre băuturile alcoolice, valoarea acestora fiind de 5 ori mai mare decât în 2011. Domnul subprefect Anton Paulescu a observat diferenţa foarte mare între amenzile date de Direcţia pentru Operaţiuni Vamale, şi avizele încasate. Explicaţia este aceea că cei care primesc aceste amenzi le contestă în instanţă şi astfel se trenează plata lor, a spus Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului Caraş-Severin.

Problema acestor amenzi a fost explicată de directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize prin faptul că cei mai mulţi dintre cei care le primesc nu au bani să le plătească şi nici bunuri în proprietate care să poată acoperi valoarea sancţiunii. De altfel, acestea nu sunt deloc de neglijat, ele pornind de la 5.000 de lei. (B. Naum)