Caransebeșul și Pancevo își modernizează spitalele împreună


La sfârșitul săptămânii trecute, Marcel Vela și Sașa Pavlov, primarii orașelor Caransebeș și Pancevo, s-au întâlnit în municipiul de pe malurile Timișului și Sebeșului, discuțiile având ca subiect oportunitățile de finanțare din cadrul noului Program Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, 2014 – 2020.

Bugetul total al programului este de peste 88 de milioane de euro. Până în 2020 vor putea fi finanțate proiecte pe patru axe prioritare, în domeniile promovării ocupării forței de muncă și serviciilor pentru o creștere favorabilă incluziunii (18 milioane de euro), protecției mediului și managementului riscurilor (21 de milioane de euro), mobilității și accesibilității sustenabile (21 de milioane de euro) și atractivității pentru turism sustenabil (18 milioane de euro).

Dorim să accesăm un fond european împreună cu Primăria din Pancevo, pentru a moderniza spitalele din cele două municipii. La Spitalul de Urgență din Caransebeș intenționăm o modernizare mai mult decât necesară la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și la Blocul operator, dar vrem să înființăm și o Secție de Urologie, astfel încât pacienții și cadrele medicale să aibă condiții civilizate ca și tehnologie, ca și confort, ca și tot ce ține de siguranța unei intervenții chirurgicale. Am discutat cu omologul meu sârb și perspectiva altor proiecte, iar dânșii s-au arătat foarte interesați și de accesarea de fonduri în domeniul cultural. Este, dacă vreți, o continuare a relațiilor bilaterale care au adus beneficii comunităților din Caransebeș și Pancevo, și sperăm să accesăm cât mai multe astfel de fonduri europene”, a spus Marcel Vela.

Am fost foarte încântat de rezultatele dialogului purtat cu Marcel Vela, avem o colaborare extrem de pozitivă cu municipalitatea din Caransebeș în proiecte transfrontaliere deja finalizate, și sperăm să putem transpune această cooperare și în alte proiecte, unele dintre ele deja discutate astăzi”, a declarat, la rândul său, Sașa Pavlov.

Cele două administrații au implementat deja împreună mai multe proiecte transfrontaliere, mai ales în domeniul protejării mediului și al tineretului.

Bianca METEȘ