Caransebeşul şi-a dat mâna cu Serbia pentru situaţiile de urgenţă


Marţi, 13 august, Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului a găzduit conferinţa de lansare a Proiectului „Management comun pentru situaţii de urgenţă în zona transfrontalieră Caransebeş – Juzna-Banatski”. Pe lângă primarul Marcel Vela, la eveniment au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, Nicolae Borcean, city-managerul municipiului, col. Titus Susan, inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Cornel Pârvan, director tehnic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, partea sârbă fiind reprezentată de o delegaţie a Ministerului de Interne din ţara vecină, condusă de Milun Prokopijevic.

Proiectul, a spus primarul Marcel Vela, este foarte important pentru Banatul Montan, deoarece acţionează pe trei paliere esenţiale, care vor fi coroborate printr-un sistem informaţional, respectiv identificarea riscurilor, al doilea analizează resurse şi tot ceea ce trebuie făcut pentru a interveni în mod operativ în caz de dezastre sau calamităţi, iar al treilea se referă la metoda de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

„Dincolo de toate acestea, proiectul înseamnă şi dotări importante, care, din punct de vedere tehnic, sunt de primă clasă, dotări pe care noi, de la bugetul local, nu le-am fi putut suporta niciodată. Este un proiect necesar şi util zonei Caransebeş şi a Banatului Montan, finanţat din fonduri europene, şi mulţumesc Ministerului sârb de Interne că a reacţionat pozitiv la ideea noastră, iar acum ambele părţi sunt mulţumite că implementăm acest proiect”, a spus primarul municipiului Caransebeş.

Cele trei drone care urmează să fie achiziţionate vor fi operate de oameni special instruiţi, dar nu este exclusă posibilitatea ca, dacă la nivelul municipiului Caransebeş se va înfiinţa o Unitate de aviaţie specială a Ministerului de Interne, să existe o colaborare cu tot ceea ce înseamnă instituţie a Statului în acest domeniu, una reciproc avantajoasă, în care administraţia locală ar economisi bani cu salariile operatorilor, iar cadrele Ministerului de Interne ar beneficia de tehnica necesară.

Valoarea proiectului este 2,3 milioane de euro, iar implementarea lui se va încheia în vara anului viitor.

Cu mai multe amănunte referitoare la acest proiect important pentru Caransebeş vom reveni în ediţia viitoare a ziarului.

Sonia BERGER